Европа

Меркел отхвърли предложението на САЩ да провокира Русия с немски кораби в Азовско море

Меркел отхвърли предложението на САЩ да провокира Русия с немски кораби в Азовско море

 

big_ме_кееллл

 

 

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърли молбата на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс да отправи немски кораби в Керченския пролив. За това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

 

 

 

 

По думите им, идеята на Пенс е била по този начин да се покаже на президента на Русия Владимир Путин, че западните държави няма да се откажат от достъп до тази акватория, съобщава Блиц.

Изданието отбелязва, че Меркел е обяснила отказа си със съмнения, които са били изказани от украинския лидер Петро Порошенко.

Източниците на агентството разкриват, че канцлерът на Германия е планирала да отправи кораби през пролива след съгласуване с Франция, но Порошенко заявил, че това не е достатъчно за решение на проблемите му.

 

 

 

 

Президентът на Украйна искал да осигури постоянен достъп до пролива. Френската страна също преценила предложението на Пенс като ненужна провокация и го отхвърлила.

 

 

 

 

 

По-рано на 21 февруари министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви на пресконференция на представителите на Асоциацията на европейския бизнес, че Украйна готви нова провокация в Керченския пролив.

 

 

 

 

 

„При това, както ми казаха, обхождат страни от НАТО с покана да изпратят свои представители на тези кораби, за да може заедно с алианса да си проправят път през Керченския залив“, заяви той.

 

 

Блиц

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024