Политика

Мюфтийството ще си изплаща дълга разсрочено до 10 години! Цветанов: Няма опрощаване, а отстрочване

Мюфтийството ще си изплаща дълга разсрочено до 10 години! Цветанов: Няма опрощаване, а отстрочване

 

32470_660_370

 

 

 

Изплащането на задълженията на вероизповеданията ще бъдe отсроченo за срок до 10 години. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде Агенция „Фокус“.

 

 

 

„Законопроектът за промени в Закона за вероизповеданията вече е готов, внасяме го от група народни представители от ГЕРБ“, заяви Цветанов и уточни, че предложенията се внасят сега, тъй като е необходимо време експертите да могат да прецизират текстовете.

 

 

 

 

„Говорим за отсрочване за срок до 10 години, което ще намали всякаква възможност за спекулации. Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г.“, обясни Цветанов.

 

 

 

 

 
„Изплащането може да стане в рамките на година-две или десет, но срокът е до 10 години“, уточни той.

 

 

 

 

 

Парите, които държавата ще дава на вероизповеданията, няма да могат да бъдат използвани за погасяване на задълженията им, каза председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова.

 

 

 

 

„Предлагаме в Закона за вероизповеданията член, който разписва процедура по разсрочване на задълженията на абсолютно всички вероизповедания, които могат да се възползват от тази процедура. Такава процедура има подробно разписана в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя не би могла да се приложи директно за вероизповеданията, защото е разписана за стопански субекти и има коефициенти за ефективност, за автономност и т.н.“, заяви Стоянова.

 

 

 

 

 

 
„Поради тази причина предлагаме да разпишем в Закона за вероизповеданията процедура, подобна на тази, в която да бъдат фиксирани всички основи условия – за срока на отсрочване тече лихва, изисква се предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване, НАП ще е оторизирана да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура“, каза още тя. Стоянова посочи, че така ще се създаде равнопоставеност на отсрочените задължения, каквато има при стопанските субекти.

 

 

 

 

 
„В процедурата не е разписано и не е нужно да бъде разписан източникът на средства, с които ще се погасяват задълженията“, обясни Стоянова. „Целта на това, което предлагаме, е парите, които ще дойдат от държавата с новия Закон за вероизповеданията, да не бъдат използвани за погасяване на задължения. Но това би освободило ресурс от собствените приходи на съответното вероизповедание, които то ще насочи към погасяване на тези задължения“, каза още тя=

 

Епицентър

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024