Политика

Не вярвам, че БСП и техните симпатизанти искат да видят българския Мадуро в лицето на Радев

Не вярвам, че БСП и техните симпатизанти искат да видят българския Мадуро в лицето на Радев

ъкиbig_29_1945

 

 

Не вярвам, че БСП и техните симпатизанти искат да видят българския Мадуро в лицето на президента Румен Радев, който води Венецуела към лош режим. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за президентското вето върху промените в Изборния кодекс, пише „Пик“.

 

 

 

 

Единодушно – със 154 гласа „за“, парламентът преодоля президентското вето върху промените в Изборния кодекс. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, законът може да бъде повторно приет с гласовете на повече от половината народни представители.

 

 

 

 

БСП не участва в гласуването.

 

 

Цветанов припомни аферата „Костинброд“ и посочи, че не е имало ден за размисъл, който да е бил опорочаван по този начин. „За последните 30 години никой не е мислил и не е прилагал подобен подход. Защото „Костинброд“ беше на първа страница на всички вестници и всички онлайн издания през 2013 г. в деня за гласуване. Но тогава българските граждани не се поддадоха на манипулациите и гласуваха за ГЕРБ“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

 

 

 

 

„Нека да припомним, че през 2016 г. президентът Румен Радев призна изборите за честни, защото ги спечели. През 2017 г. точно с назначеното служебно правителство от Румен Радев бяха спечелени изборите от ГЕРБ. Така че на колегите от БСП не им прави чест да правят политика на инат“, посочи Цветанов.

 

 

 

 

 

Той коментира, че президентът и президентската институция са станали като говорител на БСП. „И сега това им е единственият начин да говорят, защото те се лишиха от парламентарната трибуна“, заяви Цветанов. По думите му президентската институция не е участвала активно в дебата за промените в Изборния кодекс.

 

 

 

 

 

„Виждаме, че в президентската институция, когато си в административния отдел на неформалния лидер на БСП, вече взимаш предвид политическата реторика, а не реалните аргументи“, заяви Цветанов, цитирайки участието на секретаря на президента проф. Емилия Друмева по време на дебатите в парламентарната правна комисия.

 

 

 

 

 

 

„Някои се притесняват от участие в мажоритарна система. Искам да кажа, че се чувствам удовлетворен, че имах възможността през 2009 г. да бъда избран мажоритарно и да бъда водач на две листи – в София и Варна. И няма нищо страшно, само отговорността е по-голяма към българските граждани.

 

 

 

 

И смятам, че БСП са неискрени, защото самите те не желаят мажоритарна система и доказаха това с гласуването си, когато отхвърлиха предложението на ГЕРБ за мажоритарна система, която да съответства на проведения референдум, където гласа си дадоха над 2,5 млн. граждани“, заяви Цветанов. Той посочи, че в една партия едноличното управление води до диктатура.

 

 

 

 

 

„Не вярвам, че БСП и техните симпатизанти искат да видят българския Мадуро в лицето на президента Румен Радев. Точно затова мога да кажа, че от името на ГЕРБ ще гласуваме „за“ законопроекта и против ветото на президента. Но искаме да го призовем, когато подготвя своите мотиви, нека неговите сътрудници да се запознават със стенограмите не само на изказващите се от неговата партия – БСП, но да чуят и това, което казват и ВАС и ЦИК“, посочи Цветанов.

 

 

 

 

 

Единодушно – със 154 гласа „за“, парламентът преодоля президентското вето върху промените в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, законът може да бъде повторно приет с гласовете на повече от половината народни представители.

 

 

 

Социалистите напуснаха парламента с решение на Националния съвет на БСП от 17 февруари и не се върнаха в залата. Затова те не участваха в гласуването.

 

 

 

 
Държавният глава върна промените в изборното законодателство за ново обсъждане в парламента на 25 февруари. Според него поправките в изборното законодателство отслабват механизмите за осигуряване на честни избори. Радев наложи вето на увеличаването на прага на преференцията, както и на ограничаването на машинното гласуване.

 

 

 

 

 

Вето беше наложено и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общински или на районна комисия, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете ѝ.

 

 

 

 

Пик, Петел, фокус

Политика

More in Политика

171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024