Политика

Не се смейте! Ген. Константин Попов: Българската армия има главна роля в НАТО

Не се смейте! Ген. Константин Попов: Българската армия има главна роля в НАТО

 

 

nash-topofitser-marshiruva-s-dyasna-raka-desen-krak-original

 

 

„Българската армия има главна роля в НАТО. Когато става дума за сигурност, цялата държава с всичките си структури, с администрация, с институции имат своите отговорности“. Това каза пред „Фокус“ председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по повод 15-ата годишнина от членството на страната ни в Североатлантическия съюз.

 

 

 

 

 

Нека припомним, че това е същият ген. Константин Попов, който преди няколко години – през 2013-та като главнокомандващ Гергьовския парад взриви социалната мрежа с грешна стъпка на жълтите павета навръх 6 май. Вместо с уставната комбинация дясна ръка – ляв крак и обратното, генералът води военните в странен марш – дясна ръка – десен крак.

 

 

 

 

 

„Когато наистина става въпрос за сигурност и отбрана, всеки един от нас има своята отговорност. Българската армия, разбира се, преживява и кризи, и добри моменти. И се радвам, че в последните години отбраната се превърна в приоритет и се радвам, че съм част от това“, продължава Попов.

 

 

 

 

Трябва да припомним, че миналата година гласувахме трите модернизационни проекта – за сухопътни войски, за военноморски сили и за ВВС, а и парламентът гласува 10% възнаграждение за военнослужещите в повече. 40% беше по-висок бюджетът за текуща поддръжка – разходи за горива, електроенергия и др., което означава, че може да се води по-добър войскови живот.

 

 

 

 

 

Със 100% бяха увеличени капиталовите разходи – това означава ремонт на техника и закупуване на нова. Така че има добра перспектива пред българската армия“, казва още ген. Попов.

 

 

 

 

„Страната ни се превърна в сериозен фактор относно стабилността в региона. Нашите съседи имат достатъчно проблеми, но ние изиграхме изключително сериозна роля в определяне на политиката на Балканите с нашето успешно за Западните Балкани председателство на Съвета на ЕС.

 

 

 

 

Изиграхме и своята сериозна роля за това на югозападната граница да имаме вече не само страна, с която имаме спорове, а и такава, която ще бъде член на НАТО и ще бъде наш съюзник. Ние имаме много добри отношения и с Турция, и Румъния, и с Гърция, и със Сърбия, така че България има своето наистина сериозно място в политическата арена“, коментира депутатът.

 

 

 

„По време на европредседателството ни сферата за отбрана беше разчоплена. Навлязохме в много сериозни детайли, когато става въпрос за това, какви трябва да са взаимоотношенията на НАТО и европейската отбрана. Дори в парламентарно измерение ние направихме един много сериозен документ, който не е правен никога и предполагам, че никога няма да бъде направен. В него всичките 28 държави се съгласиха на основни принципи и какво трябва да следват в общата политика по сигурност и отбрана.

 

 

 

 

 

Много неща бяха направени, така че нашата държава беше доста активна в това отношение. Знаете и за така известното ПЕСКО и каква роля имаше България там, както и за проектите, в които ние се включихме. Мисля, че сме доста активни и това е добре. България наистина не е пасивната страна, която очаква началникът да каже какво да се прави. Напротив, ние вече на базата на добрия опит и огромното желание, които имаме, имаме своите позиции, които отстояваме“, допълни ген. Константин Попов.

 

 

 

Източник/ци:

Фокус, Свежо

https://www.faktor.bg/bg/articles/gen-konstantin-popov

Политика

More in Политика

радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024