Политика

Нинова: Кога Борисов ще поиска и получи гаранциите от ЕК за „Турски поток“?

Нинова: Кога Борисов ще поиска и получи гаранциите от ЕК за „Турски поток“?

НИНОВА1cd03ae2c7a42b21bb9835cbaee3c519_XL

 

 

 

Оценаваме високо визитата на премиера Дмитрий Медведев, но по нея няма конкретни резултати.

 

 

 

 

 

Очакваме от правителството да предприеме конкретни мерки пред Европейската комисия, за да поиска и получи гаранциите, които руската страна иска за реализацията на „Турски поток“.

 

 

 

 

 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на „Позитано“ 20.

 

 

 

 

 

 

 

Добре е, че от „гьол“ Борисов вече оценява „Белене“ като „стратегически проект“, изтъква лидерът на БСП. И обърна внимание върху разликите в позицията на правителствата на ГЕРБ по руските енергийни проекти.

Нинова посочи, че сега кабинетът „Борисов“ оценява „Турски поток“ като важен, но преди е бил срещу „Южен поток“.

 

 

 

 

 

Според Нинова оценката на БСП на визитата е много висока, защото това е стъпка за диалог и подобряване на отношенията между двете страни.

 

 

 

 

 

„По енергийните проекти, които бяха основни тема на обсъждания, позицията на БСП винаги е била ясна. България има нужда от тях – и от АЕЦ „Белене“, и от „Южен поток“ преди да бъде спрян“, подчерта в началото на изложението си пред медиите Нинова. „Правителствата на Борисов загубиха много възможности през тези години“, бе категорична Нинова.

 

 

 

 

 

 

 

Очакваме от правителството не пиар ефекти и приказки, а да поиска и да получи от ЕК гаранциите, които руската страна очаква за „Турски поток“, каза още Нинова.

 

 

 

 

 

 
„От срещата стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта „Турски поток през България“, докато не получи гаранции от ЕК. Затова имаме въпроси към правителството на България. Поискало ли е такива гаранции? Ако да, получило ли ги е? Ако не, защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък да получи тези гаранции от ЕК, за да може да стартира целия процес?

 

 

 

 

 

 

Иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, предизборен пиар преди европейските избори и нищо конкретно. От тук нататък на ход е премиерът Борисов. ЕС се управлява от неговите партньори. Искаме той да отправи към ЕК питане за гаранции и да ги получи в интерес на България и на стратегическите ни проекти. Сега той е на ход.

 

 

 

 

 

 

По втората тема – хъб „Балкан“ и тук са имали нашата подкрепа и положително мнение“, каза Нинова. Тя посочи, че току-що от Агенция „ТАСС“ е изтекла информация, че „Газпром“ е заявил, че не планира да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България.

 

Очаквйте подробности!

 

Пресконференция на БСП

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024