Политика

Още разкрития за сградата на Мюфтийството: Горанов опрости и ремонта й

Още разкрития за сградата на Мюфтийството: Горанов опрости и ремонта й

miusulmansko_veroizpovedanie_miuftiistvo_
Държавата е дала кредит за ремонта на сградата на Мюсюлманското вероизповедание, който не е върнат. Това заяви пред Фрогнюз Николай Панков, бивш главен секретар на мюфтийството.

Мюсюлманското вероизповедание възстанови над 250 000 лева като ДДС за реконструкцията на сградата, а няма нито един търговски обект. Когато няма такъв, държавата не може да си приведе дадения предварително кредит за ремонта. Далаверата пак е в патримониума на Горанов.

 

 

 

 

 

Излиза, че за всички законите важат, но не и за Мустафа Хаджи, който през 1996 г. заяви на семинар в Наречен, че законите в България не важат за него.

 

 

 

 

 

Николай Панков обясни как дарената сграда от д-р Димитър Станишев отива в ръцете на Софийски имоти и на Главно мюфтийство.

 

 

 

 

 

От 1997 г. третия етаж от сградата, завещана от д-р Димитър Станишев на Министерство на просветата, е предоставена от Столичния съвет на Главно мюфтийство, ръководено от д-р Недим Генджев. По-късно, когато става реституцията, той откупува от наследниците на д-р Станишев 4 апартамента на площ от 370 кв.

 

 

 

 

Вторият етаж е на общината, а партерният етаж – на Областната управа. Когато бях началник на кабинета на Селим Мехмед, казах на Антоан  Николов, че имаме възможност да откупим сградата и призовах всички да се откажат от имота в полза на Софийски имоти. Областният управител предаде доброволно етажа, ние и Общински съвет направихме същото.

 

 

 

Сключихме договор през 1999 г. за наем от 3 000 долара на месец. Целта ни беше да кандидатстваме за купуване на сградата. Подадохме заявление за покупка в администрацията на Софийски имоти. Парите ни бяха предоставени от турския Дианет, но не на Ердоган, а на Кемал Ататюрк, който е светски. Първоначалната отпусната сума ни бе 300 000 долара, след което още 600 000 долара.

 

 

 

 

Твърди се, че фамилията на д-р Станишев не е овъзмездена. Това не е вярно. Тя е овъзмездена не от Мустафа Хаджи, а от д-р Генджев.

 

 

 

 

 

Фондацията на д-р Станишев е с отнета собственост. С нея той дарява сградата на Министерство на просветата за издържане на македонски студенти. Комунистите я конфискуват и използват за други цели. Фондацията не е възстановена от семейство Станишеви.

 

Фрог нюз

https://frognews.bg/novini/oshte-razkritiia-sgradata-miuftiistvoto-goranov-oproshtava-remonta.html

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024