Здраве

Проф. Чирков: Усмихнатите и любезните живеят 12-13 години повече от злобните и завистливите

Проф. Чирков: Усмихнатите и любезните живеят 12-13 години повече от злобните и завистливите

sardechni-problemi

Човекът, присадил за първи път сърце в България, от години изследва историите на дълголетниците по света.

 

 

“С таратор, повече чесън, вода и любов ще преборите жегата. И не забравяйте, никакво преяждане и никаква злоба. Това ще ви съсипе по-напред, отколкото инфаркт или инсулт.”

 

 

 

С тези думи най-добрият ни кардиохирург проф. Чирков се обърна към читателите на “България Днес” ден преди т.нар. горещници, които по традиция са в средата на юли.

Човекът, присадил за първи път сърце в България, от години изследва историите на дълголетниците по света.

 

 

 

“Някои от тях са мои приятели, за други чета в здравната литература. Съвсем наскоро изучих историята на една жена„ родом от Франция, която е на 126 години и може още да е жива. Когато навремето пристигнах в Западен Берлин, моите колеги ме посрещнаха с: “Ти идваш от страната на столетниците”, а пък аз им обясних, че това е било по времето преди войната, когато населението ни се е занимавало със селско стопанство. А вече не е така”, смее се Чирков.

 

 

Професорът е събрал в папка различни интересни факти от медицински проучвания, извършени в Холандия, Дания, Германия, скандинавските страни и др., във връзка с по-дългия живот.

 

 

 

“Заключението, което правят , е, че човек, който изпитва злоба, завист и желание за мъст, гони кариера, която е без особена полза за обществото, а за лична изгода, умира много по-рано или се разболява от високо кръвно налягане, появяват се сърдечни проблеми, покосяват го инфаркти, инсулти и левкемии… Всъщност такъв човек трудно изпитва радост”, смята светилото ни в кардиохирургията.

 

 

 

 

Именно затова съветът му за справяне с жегите е да се храним разумно преди 18 часа, да правим много движения и разходки през деня.

 

 

 

 

“Всеки от нас, когато е в стрес, когато е сприхав, злобен и обладан от желание да мъсти, вдига кръвното, появяват му се сърдечни болести – всичко това е реакция на мозъка. Той се сърди, че не го оставяме на спокойствие да си върши работата, за която е предназначен, а го товарим с толкова отвратителни качества, които са дело на дявола. И знаете ли, хората, които се усмихват най-малко по 20-30 пъти на ден, полагат усилия да бъдат любезни, живеят с 12-13 години по-дълго от вечно мърморещите. И това трябва да се има предвид”, споделя професорът.

 

 

Колкото до това дали и доколко трябва да се прави секс в жегите, Чирков е категоричен: “Правенето на любов винаги е полезно!  Това е и лекарство. Мога да се похваля, че за моите 78 години никога не съм имал проблем с потентността. Въпреки че около мен се навъртат много хубавици, в живота ми е само съпругата ми – германка, с която живея вече 47 години и не съм ѝ изневерявал”, хвали се докторът.

 

 

Тези дни професорът ще събере на морето във Варна цялата си фамилия от Фрайбург, Хамбург и Брюксел. У нас заедно със съпругата му Мариане от Фрайбург ще дойдат и семействата на дъщеря им Кармен, която работи в Сената по образование в Хамбург, и на сина им Алесандро, който отговаря за вътрешния пазар в Еврокомисията в Брюксел. Приоритет на професора по време на отпуска няма да е морето, а внуците му – Феликс, Никол и Сара.

 

 

diana.bg

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023