Политика

Радев: Трябва да използваме опита на НАТО при закупуването на въоръжение

Радев: Трябва да използваме опита на НАТО при закупуването на въоръжение

 

123412_660_370

 

 

 

Ограничените средства, с които България разполага за модернизация на своите Въоръжени сили, налага те да бъдат изразходвани по възможно най-ефективен и ефикасен начин. В този процес експертизата на НАТО и споделянето на опит и добри практики при провеждането на конкурси за придобиване на въоръжение и оборудване е от ключово значение за постигането на максимални резултати. Това заяви президентът Румен Радев на срещата днес на „Дондуков“ 2 с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

 

 

 

 

Това е поредна среща между двамата след разговора им вчера в словашкия град Кошице на срещата на високо равнище във формат Б9, съобщават от пресслужбата на президента.

 

 

 

 

 

Придобиването на съвременни отбранителни способности е от ключово значение за сигурността на България и за повишаване на съвместимостта на Въоръжените сили на страната ни с партньорите от НАТО, подчерта Румен Радев. Освен трите проекта за модернизация на българските Военновъздушни сили, Сухопътни войски и Военноморските сили, държавният глава открои значението и на по-малките проекти, които са от съществено значение за изграждането на боеспособни и мобилни Въоръжени сили, способни да действат в общо информационно пространство със съюзниците.

 

 

 

 


„България продължава да засилва своята роля като стълб на сигурност и стабилност на Балканите и в Черно море, посредством провеждането на отворена, конструктивна и отговорна политика“, подчерта Румен Радев.

 

 

 

 

Страната ни е силно мотивирана да интегрира своята отбранителна индустрия и наука при реализацията на общи проекти в рамките на НАТО и очаква насърчение от Алианса в тази насока, добави президентът.

 

 

 

 

 

България е стратегически партньор за гарантиране на сигурността в Югоизточна Европа и Черно море, посочи от своя страна Йенс Столтенберг и открои приноса на страната ни за укрепване на стабилността в региона на Западните Балкани и в различни мироопазващи мисии на Алианса.

 

 

 

Обща бе оценката, че усилията на Република Северна Македония в изграждането на добросъседски отношения следва да бъдат подкрепени и приемането на западната ни съседка в НАТО е важен сигнал за целия регион. Обсъдена бе и възможността за провеждането на повече съвместни учения на българска територия с партньорите от Западните Балкани.

 

 

Канал 3

Политика

More in Политика

марин

Тъжна вест! Отиде си вицепрезидентът Ангел Марин

март 18, 2024
преговори

Габриел: Приех мандата с чувство на отговорност. Денков: Съставът на кабинета е неприемлив

март 18, 2024
споразумние

Ето го споразумението, по което са работили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Борисов постигна целите си, има последната дума

март 18, 2024
2a7479d543144c81d344ceb5c342f57d

Валентин Вацев: Животът на сглобката приключва след изборите в САЩ. Ето защо тя е нужна на Посолството

март 14, 2024
960x540

Сглобката в НС прие американска технология за АЕЦ „Козлодуй“

март 14, 2024
171034298861188

Обратното броене започва в петък, Габриел трябва да предложи правителство до 22 март

март 13, 2024