Важно

„Свободна Европа“: Управляващите се готвят да приемат законови промени със „специално предназначение“

„Свободна Европа“: Управляващите се готвят да приемат законови промени със „специално предназначение“

дани big_1b9f

 

 

 

В разгара на случая със законовата поправка, която улеснява строителството на небостъргач в столичния квартал „Лозенец“ и евентуалната й връзка с по-евтините апартаменти за хора от властта, парламентът е на път да приеме нови текстове със „специално предназначение“. Става дума за внесените между първо и второ четене промени в Закона за съдебната власт (ВСС), гласуван миналата седмица, пише „Свободна Европа“.

 

 

 

 

В края на миналата седмица на сайта на Народното събрание се появи съобщение, че тези промени ще бъдат разглеждани на извънредно заседание на правната комисия във вторник. Не е написано кое налага тази спешност.

 

 

 

Поправка за една конкретна хипотеза

 

 

 

 

Част от промените уреждат хипотеза, според която aĸo имa пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe нa мaндaт на инспектор от Инспектората към ВСС или на главния инспектор, „новите“ нямa дa довършват мaндaтa нa „cтapитe“, a щe започват свой coбcтвeн мaндaт, който е 4 гoдини зa инcпeĸтop и 5 гoдини зa глaвeн инcпeĸтop. Според действащите сега текстове в ЗСВ – напусне ли някой от инспекторите, влезлият в състава на инспектората на негово място довършва оставащия мандат на предшественика си.

 

 

 

 

 

Ново също е, че при изтичане на мандата или предсрочно напускане на поста, членовете на инспектората няма да са длъжни да се върнат на позицията си, заемана преди избора им за длъжността, а ще могат да избират „равна по степен длъжност в органите на съдебната власт“.

 

 

 

 

 

Например: Ако главният съдебен инспектор Теодора Точкова напусне поста си, ще може да започне работа в Административен съд – София, а не да се върне в Хасково, откъдето дойде, за да заеме длъжността.

 

 

 

 

И още допълнения:

 

 

 

 

 

Между първо и второ четене на тези промени, предвиденият „кариерен бонус“ за главния съдебен инспектор получи още екстри.

 

 

 

 

Вносители на последните текстове са Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Емил Димитров – Ревизоро (Обединени патриоти). Те предвиждат, че след приключване на мандата на инспекторите към Висшия съдебен съвет, те да могат да бъдат назначени на по-висока длъжност от заеманата преди избора им.

 

 

 

 

 

Например: Ако Точкова напусне поста си, тя може директно да започне работа не в Административен съд – София, а във Върховен административен съд.

 

 

 

 

Още по време на първото четене на закона, източници от управляващата партия ГЕРБ коментираха пред Свободна Европа, че вероятно промените се правят, защото се готви рокада в съдебния инспекторат.

 

 

 

 

Защо е важно…

 

 

 

 

След конститиуционните и законовите промени от 2016 година, Инспекторатът към ВСС е ключов за съдебната власт. Юристи го оприличават на „съдебната КПКОНПИ“. По закон той проверява магистратите, следи за движенията на делата им, изследва почтеността им, евентуален конфликт на интереси, имуществото им. Инспекторатът може да внесе предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу магистрати. Ето защо шефът на органа на практика има огромна власт върху системата.

 

 

 

 

По време на второто четене в правната комисия във вторник предстои мнозинството да одобри и друга промяна, според която кадровите решения на двете колегии във ВСС (с изключение на дисциплинарните производства) ще се разглеждат на една инстанция – тричленен състав на ВАС.

 

 

 

 

Подобен текст е ключов за изборите на председатели на съдилищата. В момента те се обжалват на две инстанции. В момента такъв казус има в Софийския градски съд, чийто административен ръководител бе предложен от ВСС, а кандидатът на съдиите обжалва избора. Ако окончателно бъде приет текстът в ЗСВ Шесто отделение на ВАС ще има решаваща дума.

 

 

 

 

Ако обжалванията по кадрови въпроси останат само на една инстанция има риск съдиите в Шесто отделение на ВАС да са само грижливо подбрани, за да решават делата „както трябва“, коментираха юристи пред „Свободна Европа“ още при първото четене на закона.

 

 

 

 

 

Тези поправки са внесени и от управляващи (ГЕРБ и ОП), и от опозицията (ДПС и „Воля“). В общите им мотиви обаче не е обяснено защо бързат толкова. Знак за това е и насроченото извънредно заседание на правната комисия. В бързината Министерството на правосъдието не е внесло никакво становище по тези промени.

 

Петел

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022