Политика

Симеонов: Подарихме 30 милиона на ДПС и Ахмед Доган! Докога ще отстъпваме, г-н Цветанов?

Симеонов: Подарихме 30 милиона на ДПС и Ахмед Доган! Докога ще отстъпваме, г-н Цветанов?

 

big_29_1_1_7cd

 

 

 

Парламентът прие на първо четене спорните промени в Закона за вероизповеданията, с които се опростяват, предполагаемо, около 8 милиона лева задължения на мюсюлманското вероизповедание към държавата.

Предложението бе на лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.

Темата предизвика кратък, но бурен дебат, в който спориха представители на „Обединени патриоти” (ОП) и Цветанов.

 

 

 

 

 

Лидерът на партия НФСБ и депутат от ОП Валери Симеонов каза:

 

 

„Отново сме поставени в ситуация, Народното събрание да бъде рекетирано от една парламентарна група – в случая групата на ДПС. За пореден път Народното събрание трябва да бъде поставено на колене, България трябва да бъде поставена на колене в разрез със законите, в разрез с най-елементарна логика и норми.”

 

 

 

 

 

Симеонов попита защо е необходимо това и обясни: „Въпросните осем милиона са напълно във възможностите на ДПС и на кръговете от фирми да си ги осигурят и да си ги заплатят. Нека не забравяме, че в изминалите 30 години от най-новата история на България партията, която в най-голяма степен осребри своето присъствие в политиката, беше ДПС.”

 

 

 

 

 

Лидерът на НФСБ припомни, че самият почетен председател на ДПС Ахмед Доган навремето пред телевизионно предаване открито разяснил схемата с обръчите от фирми.

 

 

 

 

 

„Същият този Ахмед Доган, който си прибра милион и половина заради това, че има изключително сериозни хидротехнически „познания“, можеше да отдели от тези пари нещо, сега да покрие тези осем милиона. Същият този, който придоби ТЕЦ „Варна” за 3500 лева – активи на ТЕЦ „Варна” между 85 и 200 милиона (неясно точно колко)…”, коментира Валери Симеонов.

 

 

 

 

 

 

Тук председателстващият заседанието Емил Христов ( ГЕРБ) прекъсна лидера на НФСБ: „Моля Ви, г-н Симеонов, г-н Доган не присъства…”

„Аз не съм сигурен, че не присъства. Той духовно се рее тука между полилеите в Народното събрание”, отвърна шеговито Валери Симеонов. Това предизвика аплодисменти от редиците на ДПС начело с председателя Карадайъ.

 

 

 

 

 

След това Симеонов продължи речта си: „ТЕЦ „Варна” беше „приватизирана” и беше подарена на Ахмед Доган, който си закупи дяловете, закупи цялата ТЕЦ „Варна” за 3500 лева при активи, пак повтарям, между 85 и 200 милиона. Няколко месеца след това държавата му подари студения резерв (…) С ТЕЦ „Варна” държавата извърши пак поредното залягане, полягане пред ДПС, пред Ахмед Доган, като им подари студения резерв на ТЕЦ „Марица Изток 2” в размер на 27 милиона, плюс още 2 милиона (1 месец преди това) – около 30 милиона, им подарихме, за да може да оцелеят. ТЕЦ „Варна” на втората година вече е на печалба, сериозна, и си извоюва инвестициите. Но това не е ТЕЦ „Варна”, това е Ахмед Доган. Ахмед Доган можеше да бръкне и да ги даде тези 8 милиона.”

 

 

 

 

 

 

 

Припомняме, че „подаръкът” с ТЕЦ „Варна” и студения резерв бе извършен по време на настоящото правителство – миналата година.

 

 

 

 

 

 

Според Валери Симеонов в случая не ставало въпрос за тези 8 милиона, а целта била да се покаже, че „ДПС командва парада в България”, че без ДПС нищо не става, че ДПС поставя условия, а „всички останали трябва да ги изпълняваме” и каквото поискат, това става.

„Ето това аз не мога да приема по никакъв начин”, отсече Валери Симеонов.

 

 

 

 

 

Въпросът бил за пореден път да се забие клин в българското общество и то да се раздели на мюсюлмани и немюсюлмани.

 

 

 

 

„Призовавам колегите от ГЕРБ да не се връзват на тази въдица. Затова това не бива да бъде правено даже  и с дребните сметки за гарантиране на моментно, временно гарантиране на мнозинство, на кворум. Защото утре ще има ново изискване, вдругиден ще има друго изискване, г-н Цветанов. Докога ще отстъпваме? Бъдете достоен наследник на великите българи”, завърши Валери Симеонов.

 

 

 

 

Цветан Цветанов отрече да е бил рекетиран. Той обясни, че гласува по съвест.

 

 

 

 

 

 

Цветанов призова за успокоение, защото се генерирало напрежение. Той подчерта, че трябва да се цени многообразието на етноси и религии у нас.

Павел Шопов и Искрен Веселинов от „Обединени патриоти” обявиха, че се нарушава Конституцията, тъй като парламентът нямал право да опрощава дългове. Това можел да прави единствено президентът.

 

 

 

 

 

 

Депутатите от ОП упрекнаха бойкотиращите депутати от БСП, че ако са присъствали на заседанието, са можели да предотвратят „това безумие” (по Шопов).

С промените се опрощават еднократно дълговете на всички вероизповедания. Смята се, обаче, че реално такива задължения имат само мюсюлманите.

 

 

 

 

 

Законопроектът мина със 109 гласа „за”, 24 „против” и 3 „въздържал се”.

Той получа подкрепата само на ГЕРБ и ДПС.

 

 

Флагман

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024