ОБЩЕСТВО

Службите: Стрелецът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите като турист

Службите: Стрелецът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите като турист

 

124566_660_370

 

 

 

Извънредно!

След спешна среща при премиера с шефовете на службите у нас

Службите: Стрелецът от Нова Зеландия е бил в България като турист

 

Обходил туристически обекти, свързани с истортията на битки между християни и османски войски.

 

Брентън Тарант е бил в България в края на миналата година, като засега няма данни целта на посещението му да е различно от туризъм. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди минути.

 

Информацията е докладвана и на премиера Бойко Борисов, при когото в момента тече съвещание с шефовете на служби.

 

Със сигурност нападателят от Нова Зеландия, който уби 49 души в джамии, е бил в България в края на миналата година. Лицето му е било засечено от камери по българските гранични пунктове.

 

„Терористът от Крайстчърч – Брентън Тарант, е посетил Балкански регион през 2016 г. Установено е негово пътуване до Сърбия. През Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска. Това са данни, които са известни до този момент. На 9-ти септември 2018 година е пристигнал на Летище София с полет от Дубай, а на 10-ти ноември е наел автомобил, с който е извършил пътуване до няколко градове – София, Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Казанлък, Банско, Бачково, а на 15-ти ноември е заминал за Букурещ и от румънска територия се придвижва до Унгария.“

 

Това разкри главният прокурор Сотир Цацаров пред медии по случай българската следа в атентата в Нова Зеландия, в който загинаха 49 души.

 

„Това, което може да се каже на този етап е, че няма данни за терористична връзка с нашата територия. Версията, която се споделя, е че пътуването му в Сърбия, Хърватска и Черна гора, както и идването му тук, са свързани предимно с посещения на исторически места. Постоянна е връзката с разследването в Нова Зеландия и Австралия“, посочи още Цацаров.

 

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че има още много работа по случая.

 

„Предстои работа по отношение на това къде е преспивал и къде е престоявал. Предстои тази вечер да получим допълнителна информация от Нова Зеландия. Ако има други лица, ще извършим проверка дали са пребивавали на територията на България. До този момент нямаме данни в престоя му тук да има друго освен, това което е записал в документите си, а именно – с цел туризъм“, каза Маринов.

 

Българските спецслужби по своя инициатива информирали колегите си от Нова Зеландия, преди те да ги потърсят, което се оценява много положително, научи Епицентър.бг.

Засега присъствието на Тарант е установено чрез камери и работа със службите на останалите държави. Чака се обаче паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да бъде довършено разследването.

Още не ясно дали е имал контакти с български граждани.

 

Мъжът, който пое отговорност за нападението, е оставил манифест от 37 страници, в който обяснява какви са причините за действията му.

Той твърди, че с атаката отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност, като сред посочените от него зверства на мюсюлманите са и боевете при връх Шипка през 1877 г. и битката при Булаир през 1913 г.

Надпис на български е имало и върху оръжието на мъжа.

 

Снимки на оръжието с надписи на кирилица не са популярни в местните медии, каза българка, живееща в Нова Зеландия на метри от една от нападнатите джамии.

 

Йоана Бонева в разказа пред bTV, че не е чула изстрели, но суматохата привлякла вниманието й. Пострадали наши сънародници няма.

Властите реагират бързо и обезопасяват района. Предупреждават местните да не напускат домовете си. Йоана и съседите й следват инструкциите, защото се страхуват.
„Всичко е затворено. Всичките магазини. Казват, че дори на улицата няма как да се излиза. Хората са притеснени. Седят си вкъщи. Те са наистина задружни и си помагат много. След като това се случи, в интернет групата попитаха дали всички са защитени и започнаха да си помагат с храна”, обясни българката.

Властите са пестеливи с информацията и се стремят да не всяват паника.

 

Веднага след като получихме информация, че щабът, който се занимава с тероризъм, заседава, сме направили връзка с нашите партньори и мога да ви уверя, че констатираното до момента е, че де факто новозеландският гражданин е посетил България като турист. Няма установена връзка с България“, посочи външният министър Екатерина Захариева.

 

„Също така искам да подчертая, че осъждаме всеки такъв акт, извършен срещу невинни хора, независимо от тяхната религия. По никакъв начин не желаем този акт да бъде свързван с България и българската история. Ние сме толерантен народ, живеем в мир и разбирателство с различни етноси и религии“, подчерта Захариева и изтъкна, че сме пример за етническа толерантност. Тя изрази съболезнования на семействата на жертвите в атентата.

 

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024