ОБЩЕСТВО

Студент на 11 години! Димитър от Асеновград взе първия си изпит… СНИМКИ

Студент на 11 години! Димитър от Асеновград взе първия си изпит… СНИМКИ

 

 

 

fb_196dec55cb08a9f7a92ec3ee3f331fe2

 

 

Димитър Самаров е само на 11 години, но вече е студент в Софтуерния университет „Soft Uni”. Преди два дни петокласникът от Асеновград взе и първия си изпит с блестящ резултат – 250 от 300 възможни точки. Учебното заведение изказа специални поздравления към малкия студент и качи неговото постижение в своята официална страница, където, буквално за една вечер, хиляди лайкове превърнаха Димитър в едно от най-известните млади лица в IT сферата.

 

 

 

 

 

„Благодаря на мама и тати, на всички приятели, на госпожа Полина Симова, на онлайн преподавателите ми, че ме подкрепят и пътуват с мен до София и работят много, за да имам тези възможности, техника и кураж”, казва момчето.

 

 

 

 

 

 

Той е роден в Пловдив, но живее в Асеновград. Ученик е в СУ „Св Княз Борис Първи”. От 7-годишен се занимава с различни извънкласни дейности. Интересът му към компютърните технологии е още от предучилищна възраст. В 1 клас попада в клуб „Компютър” към ЦПЛР ”Васил Левски” – Община Асеновград. Под ръководството на инж. Полина Симова, бързо се отличава със заложбите си, като през учебната 2017 г., едва на 9 години, става най-младият председател на градския клуб по компютри в цялата му история.

 

 

 

 

 

 

„Миналата година Димитър разбира, че ще бъде проведено безплатно компютърно обучение от единствения у нас Софтуерен университет „Soft Uni”, с цел запознаване на млади кадри с възможностите на съвременното програмиране. „Асеновград попадаше в листата с одобрените градове и така той беше най- малкият записал се участник за това обучение”, разказва пред TrafficNews.bg майката Ралица Самарова.

 

 

 

 

 

 

След края на програмата, която протекла в рамките на два месеца, всеки имал право да се яви на онлайн изпит (който се заплащал) и при резултат над определен бал, да бъде поканен да следва в университета като студент – дистанционно, онлайн обучение. На този изпит Димитър е най-малкият участник – едва на 11 г., който успява не само да премине изпита, но и да получи невероятния за възрастта му бал от 5.59 от възможни 6 единици, преборил хиляди пълнолетни кандидат-студенти от цяла България.

 

 

 

 

 

 

 

„Беше приет в университета, който е частен, заплащайки необходимите за това такси, без никой да му гарантира, че ще успее да се справи с това предизвикателство – да учи основното си образование наравно със следването в университета”, обяснява Самарова. Така Димитър става най-малкият онлайн студент в историята на учебното заведение.

 

 

 

 

 

 

През януари тази година стартира първият модул. След повече от 2 месеца обучение, 3 пъти седмично, по 4 часа лекции, провеждани често до късните вечерни часове, на 10 март малкият асеновградчанин се явява на първия си изпит и показва впечатляващия резултат.

 

 

 

 

 

 

„Явиха се около 1000 студенти, много от тях не покриха абсолютния минимум и бяха скъсани на изпита. Димитър събра неочаквани овации сред преподаватели и състуденти, заради възрастта и постигнатите резултати. Личният му пост за малката му победа, споделен във Фейсбук, беше споделен над 60 пъти от напълно непознати програмисти, преподаватели, групи и форуми из пространството”, горда е майката.

 

 

 

 

 

 

Любопитното е, че Димитър никога не е ползвал професионални услуги, консултации и частни учители за тези свои постижения. Освен интереса му към компютрите, младежът е танцьор в Клуб по спортни танци „Асеновец”, с ръководител Дойка Апостолова. Тренира от 8-годишна възраст и има завоювани над 25 медала, половината от които златни, в категорията „Изгряващи звезди” – латино и стандартни танци. От началото на тази година, заедно със своята партньорка Мануела Аргирова, вече са сред официално картотекираните двойки в България и имат шанса да се борят за призови места сред професионалистите в сферата.

 

 

 

 

 

 

3 години той е част и от европейското обучение по роботика в СУ „ Княз Борис Първи”,  към НУР- Пловдив, ръководен от инж. Чобанов. Владее свободно английски език. Завършва всяка учебна година с пълно отличие и според преподавателите е сред най-успешните и прогресиращи ученици у нас.

 

 

 

 


 

 

Източник:trafficnews

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024