Политика

Татяна Дончева: Подхвърлят на гладните като парче месо олигарси

Татяна Дончева: Подхвърлят на гладните като парче месо олигарси

doncheva-bgnes-2
От няколко месеца насам тече един процес на гонка на олигарси така наречена. Аз имах възможност да кажа на няколко пъти, че това повече прилича на механизъм за преразпределение на отдавна раздадено имущество между лицата, които са го раздали и новите им намерения. Дали засегнатите фамилии са в състояние да се опазят, да се откупят, това ще видим.

Това каза пред bTV лидерът на  „Движение 21“ Татяна Дончева.

 

 

 

 

Това, което обявява Специализираната прокуратура, в лицето на нейния ръководител Иван Гешев е, че прокуратурата ще преследва олигарси – така чувам и по съдебните зали, как прокуратурата не може да седи безучастно, когато народът е ограбен, добави тя.

 

 

 

 

 

Има такива олигарси, които ще се преследват и такива, които няма да се преследват, смята още Дончева. Защо точно бизнесмени като семейство Арабаджиеви, семейство Баневи са попаднали в този списък, това също е интересен въпрос, добави тя.

 

 

 

Да преследваш олигарси, станали олигарси в резултат на българския модел на раздържавяване на държавната собственост, когато по списък бяха определени богатите хора и тези, които няма да получат хапки, изглежда малко съмнително. От една страна, защото прокуратурата няма за какво да ги търси – ако ги търсите за неплатени данъци или за други някакви престъпни неща, въпрос на доказване е, но би могло да се справят, коментира още Татяна Дончева.

 

 

 

 

 

Част от обвиненията на групите олигарси са свързани с начина по който те са станали богати, а този начин стана възможен през касовата и масовата приватизация на България, който процес е текъл преди много години, реално е законен. Дори и да имат някакви нарушения, то давностите по тях отдавна са изтекли, заяви още тя.

 

 

 

 

 
Критериите за определяне на неколцина обвиняеми за „организирана престъпна група“ са твърде занижени и това се прави, за да бъде вкарано делото в специализирания наказателен съд. Издирвани от България с международна заповед за арест пък са обвинявани за „пране на пари“ не защото има доказателства за това, а за да не последва отказ на чуждите власти да ги върнат.

 

 

 

 

 

 

Дончева е и адвокат на обвинената за участие в организирана престъпна група и пране на пари Евгения Банева и коментира в интервюто казуса със задържането на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания преди дни.

 

 

 

 

 

 

„Винаги за „задружната престъпна дейност“ се е искало да има обективен принос за крайния резултат и осъзнаване на този принос, сега искат да са повече от трима. В едно семейство – ето ги: мъж, жена и дете“, каза Дончева, като намекна за случая „Арабаджиеви“, чийто син е в ареста от месеци.

 

 

 

 

 

 

Доказателствата на прокуратурата в много случаи са изключително измислени, до степен да се твърди, че трябва да носим отговорност за неплатени чужди данъци, за лошо управление на предприятия. Прането на пари, което се слага за тези екстрадиции, които трябват на прокуратурата, обикновено е далеч от всякаква идея за финансови схеми за прикриване на имущества. Слагат се текстове, които да бъдат интернационални, добави тя, след като и нейната подзащитна беше екстрадирана преди време от Франция.

 

 

 

 

 

 

Дончева бе гневна от това, че на участвалия в приватизацията Николай Банев сега се търси наказателна отговорност за това как е управлявал предприятията си, вместо държавата да организира стриктен следприватизационен контрол. „Ние можем да кажем, че процесът на приватизация е бил престъпен и несправедлив. Въпросът е защо не направихме действащ следприватизационен контрол, за да спазват (купувачите) определени параметри. За да кажем 20 г. след като имуществото е изядено, изпито, че това е несправедливо и ще преследваме наказателно“, каза тя.

 

 

 

 

 

 

 

Ветко Арабаджиев е шофьора на месокомбината в Пловдив. Как се сетиха тези, които раздаваха имуществото, да го дадат точно на шофьора? Като дадохте на Банев тежката химия, а той е завършил българска филология задочно – смятахте ли, че това ще оправи положението?“, попита още Татяна Дончева.

 

 

 

 

 

Според нея целта на тези процеси е не да се разследва действително процесът на приватизацията, а „да хвърлим на гладното население няколко такива, които парадират с богатството си, да ни подхвърлят едни хора като парче месо на изгладнели лъвове и да ни кажат, че трябва да се задоволим с това. Около тях се завъртяха едни величия от слоевете на комунистическата партия и някой вярва, че това се е случило безвъзмездно?! Дайте да видим как е текъл целият процес и в чии джобове е изтекло онова, което беше създаване 45 години. А не по най-елементарния начин…, каза още тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

Някои хора, които гребаха с голямата лъжица от казана, очевидно са се простили отдавна със светлите идеи на комунизма, намекна Дончева..

 

 

 

 

 

 

 

 

По повод на опростените 8 милиона на Главното мюфтийство, Татяна Дончева, че ГЕРБ са се съгласили с тази сделка с ДПС, защото е много важно да останат на власт – още осем месеца, още година и половина. Главния проблем в НС е кворума, а той ще бъде държан в този случай от ДПС, при положение че БСП демонстрира, че иска да извърши извънпарламентарни действия, с които да предизвика предсрочни парламентарни избори или поне да стимулира скъсяването на живота на парламент, каза още лидерът на „Движение 21″.

 

 

 

 

 

 

 

Татяна Дончева коментира и посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България. Защо правителството покани руския премиер в България? Тезата, че те са го поканили, за да получат някаква гаранция, че през страната ще премине „Турски поток“, не е сериозна, защото подобна делова сделка се уговаря преди официални посещения, заяви Дончева.

 

 

 

 

 

 

Тези официални посещения се правят, за да се подпишат договори, а те се подготвят достатъчно преди това. Самият факт, че нищо не беше подписано говори, че ние сме повикали Медведев да му кажем, че го обичаме, той ни каза, че можем да го обичаме, ама ЕК трябва да гарантира преминаването на „Турски поток“ през България, защото тя може и да не го гарантира, каза още Дончева.

 

Фрог нюз, би ти ви

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024