Европа

Тереза Мей ще поиска отлагане на Брекзит с 3 месеца

Тереза Мей ще поиска отлагане на Брекзит с 3 месеца

 

 

7c7fac7ea240cd753cd9a9366e8eeb38

 

 

Британският премиер Тереза Мей ще поиска от Европейския съюз да отложи Брекзит с поне три месеца, след като плановете ѝ за трети вот на два пъти отхвърлената сделка с Брюксел се оказаха в задънена улица, предаде Ройтерс.

Близо 3 години след референдума, на който Великобритания гласува за развод с ЕС, напускането ѝ остава несигурно. Възможните варианти варират от продължително отлагане през одобряване на сделката до Брекзит без споразумение или нов референдум, съобщи БНР.

Десет дни преди 29 март, за когато е насрочен Брекзит и два дни пред среща на върха на ЕС в Брюксел, говорител на Тереза Мей съобщи, че тя ще пише днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отсрочка. Не е ясно колко дълго ще бъде исканото отлагане. За тази цел и британският парламент трябва да приеме промени в закон, който залага 29 март за дата за напускане на ЕС.

Отлагане на Брекзит след 29 март не е нито очевидно, нито автоматично, обяви в реакция Елисейският дворец, който настоя Лондон да предложи надеждна алтернатива за Брекзит в най-близките дни или часове. „Или споразумението, постигнато с 27-те страни, оставащи в ЕС, ще бъде подкрепено с мнозинство в британския парламент до 29 март, или ще се окажем в ситуация на Брекзит без сделка“, се казва в изявление на френското президентство.

Европейският съюз има пълно единство по въпроса за Брекзит, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Дъблин, където разговаря с ирландския премиер Лео Варадкар за политическата несигурност в Лондон, както и за подготовката за Брекзит без споразумение. Двамата очакват предложенията, които ще направи Лондон преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

На свой ред главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние каза, че чака да види причините, които Лондон ще даде, за евентуална отсрочка. Има различни възможни сценарии, решението ще бъде взето от лидерите на ЕС въз основа на предложенията на Мей, допълни Барние.

 

Факти БГ

Европа

More in Европа

евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024