СВЯТ

НАТО готви отговор на „руската агресия“ в Черно море

НАТО готви отговор на „руската агресия“ в Черно море

отговорbig_1a52

 

 

 

НАТО е решено да гарантира безопасното преминаване на украински кораби през Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море и да засили въздушното наблюдение в района, съобщи американският пратеник в алианса.

 

 

 

Постоянният представител на САЩ в Организацията на Северноатлантическия договор, посланик Кей Бейли Хътчисън, заяви, че ще бъде одобрен пакет от мерки по време на двудневната конференция, която ще започне във Вашингтон в сряда, пише Блиц.

„Мисля, че работим по пакет, който да представим на външните министри, като той ще засили наблюдението, както въздушното наблюдение, така и повече кораби на държави от НАТО, които влизат в Черно море, за да се уверим, че ще е безопасно за украинските плавателни съдове да преминават през Керченския пролив в Азовско море”, каза Хътчисън, цитирана от осведомителните агенции.

 

 

 

 

 
Посланикът добави, че тези мерки са много важни, за да се гарантира, че „страните около Черно море са в безопасност от руска намеса”.

 

 

 

 
„Много е важно Румъния, България и Украйна, както и Грузия, да имат сигурност в тази зона на Черно море както за корабите, така и за безопасността си на сушата”, подчерта Хътчисън.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

Американският посланик добави, че пакетът от мерки е изготвен след инцидента в Керченския пролив.

 

 
Според Хътчисън е „недопустимо украинските моряци да се държат все още в затвор в Москва”. Тя твърди, че хората трябва да се убедят, че „има възможност да се сдържи агресията на Русия”.

 

 

 

Освен това Хътчисън обвини Русия в нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие. Както тя твърди, САЩ са били принудени да спрат да спазват споразумението, тъй като е трябвало „да регулират военния потенциал, като се опитват да сдържат онези, които нарушават самия договор”.

 

 

 

 

НАТО  стартира днес и учение в Черно море с участието на украински и грузински кораби. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.
Тя се проведе в навечерието на срещата на външните министри на страните-членки, който ще се състои на 3 и 4 април във Вашингтон. Срещата е по повод 70-та годишнина на НАТО.

 

 

 

„Днес кораби от военноморската група на НАТО се намират в Украйна и Грузия. Те ще участват в ученията „Морски щит“ с участието на украински и грузински кораби“, каза той.
На министерската среща НАТО ще обсъди провеждането на нови учение с Грузия.
 

 

 

 
„Очаквам, че външните министри ще се договорят за нови учения с грузинските сили, по-конкретно за подготовката на нейните морски сили и брегова охрана. Ние ще продължим нашите посещения в грузинските пристанища“, обеща Столтенберг.
 

 

 

 
Той също така напомни, че от 2018 г. НАТО е увеличил с почти 50% продължителността на своето военно присъствие в Черно море.

 

 

На 29 март кораби на Втора постоянна военноморска група на алианса навлязоха в Черно море. Тази мисия е планирана отдавна и не е свързана с изборите в Украйна, които се състояха вчера. Главната цел на групата е провеждането на маневрите „Морски щит 2019“.

 

 

Блиц, Петел

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

putin-god

Горещо проучване на „Глобсек“ за Източна Европа: 70% от българите симпатизират на Путин

април 1, 2019
epa07477641 A handout photo made available by the Turkish Presidential press office shows Turkish president Recep Tayyip Erdogan addressing his supporters at the balcony of his ruling Justice and Development Party (AK Party) after early results of local election in Ankara, Turkey, 31 March 2019. Some 57 milion people voted in local elections in Turkey's capital and the country's overall 81 provinces.  EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Тежък удар за Ердоган – губи Анкара, Измир и Истанбул

април 1, 2019
epaselect epa07475613 Ukrainian showman, comedian, and presidential candidate Volodymyr Zelenskiy stands next to a voting booth as he prepares to cast his ballot at a polling station in Kiev, Ukraine, 31 March 2019. Ukraine votes for one of 39 candidates on 31 March to decide on the country's new president.  EPA/STEPAN FRANKO

Комикът Зеленски отива на балотаж с Порошенко. Вторият тур на изборите в Украйна ще е на 21 април

март 31, 2019
phpdvhc75_800x_

Ердоган бие в Анкара и Истанбул, губи в крепоста на демократите Измир

март 31, 2019
късче5c9ca9b985600a18a15a19ac-1200x628-resize-quadrant(C)

Вече и българи могат да получат безплатно късче земя в Русия

март 31, 2019
ьовешиbig_thumb_910x0_11

ЕК скочи срещу Румъния заради репресията и повдигнатите обвинения срещу смелата прокурорка Лаура Кьовеши

март 31, 2019