Политика

Радев: Трябва да научим нашите политици да живеят само от заплатите си

Радев: Трябва да научим нашите политици да живеят само от заплатите си

 

румен радев портрет

 

 

„Там, където имахме разминавания, са основно във въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите длъжности“, това заяви президентът Румен Радев след Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“, пише Блиц.

„Изводите, които направихме касаят най-вече разминаването в нашата оценка за антикорупционната комисия, до колко НС осъществява реален контрол върху тази Комисия“, заяви още президентът.

 

 

 

„Имаме и разминаване на оценката на ефективността на нормативната база. Защото има нарушаване на институционалния баланс при назначаване на ръководството. Последните разкрития демонстрират, че има съществени разминавания“, допълни той.

 

 

 

„Предложих следните решения:
– Народното събрание (НС) да приеме нов закон за борба с корупцията;
– НС да създаде временна комисия за проверка на КПКОНПИ;
– Органите да направят проверка в кратък срок на всички информации, касаещи лица, заемащи висши длъжности, а пълният протокол да станат публично достояние;
– Изпълнителната и законодателната власт да предложат пакет, насочен към ограничаване на генериране на корупцията“, поясни президентът.

 

 

 

 
„Нямах намерения да свиквам днешния КСНС. Помните, че преди година и половина го свиках във връзка с новия тогава антикорупционен закон. Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност, предложих принципи за реално противодействие на корупцията, но бе отхвърлено от управляващите“, припомни Радев.

 

 

 
„Когато избухна „Апартамнетгейт“ вместо да се задействат активно, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем. Мисля, че никой не го отрича. И този проблем касае националната сигурност“, категоричен бе Радев.

 

 

 

 

Радев обясни защо не покани шефа на „Антимафия“ започвайки с уточнение, че е поискал доклад от КПКОНПИ: „Изисках доклад от зам.-председателя на КПКОНПИ. В рамките на този ден излязоха публикации, че зам.-председателят има същите проблеми като председателя. Именно затова отмених поканата си към него“.

 

 

 

„На безочието на дадени политици и усещането за безнаказаност трябва да се сложи край. По провинцията твърде вероятно може да се дублират скандалите, които вървят в столицата. „Апартаментгейт“ не може да се лекува с оставки. В публичното пространство се шири мнението, че той е само айсберг на ширещата се корупция“, поясни президентът.

 

 

 

„Българите трябва да научат своите политици да живеят само от заплатата си „, каза още Радев.

 

 

 

Според него налице е растяща криза в доверието. Тя ще бъде преодоляна или с енергични мерки от съответните органи и институции или тази криза ще се задълбочи и ще доведе до непредсказуеми последици.

 

 

„Нямаме време. Трябва да се вземат адекватни и решителни мерки, за да се докаже, че има държавност“, допълни той.

 

Петел, Блиц

loading...
0
Политика

More in Политика

блок768x432

Топновина: Вижте договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16 и от какво се отказваме в него!

юли 11, 2019
дончевbig__оми_лаввввв

Томислав Дончев: В ГЕРБ има самозабравили се, постъпиха повече от 10 сигнала за кметове

юли 11, 2019
atanasova_bgnes1

Десислава Атанасова: Машините не гарантират честни избори, а и интересът към тях е минимален

юли 10, 2019
румен радев портрет

Радев за отменено машинно гласуване: Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията

юли 10, 2019
даниzx620y348_3359709

Данаил Кирилов: С тези машини е избран Мадуро във Венецуела, с 1 млн. неистински гласа…

юли 10, 2019
сидеров1539247507-20181011100648-img-4412jpg

Сидеров с първи коментар след отстраняването му: Решението анулира управленската коалиция

юли 10, 2019