Политика

Соломон Паси: Русия е част от проблемите в света, няма я идилията след падането на Берлинската стена!

Соломон Паси: Русия е част от проблемите в света, няма я идилията след падането на Берлинската стена!

 

паси768x432

 

 

 

Доверието е едно, а силата на НАТО е друго. Притеснява ме не доверието, а обективната сила на Алианса.

Това заяви в „Здравей, България“ по Нова телевизия председателят на Атлантическия съвет Соломон Паси по повод 15-ата годишнина от присъединяването на страната ни в НАТО.

 

 

 

„Светът и Европа са по-различни от онази политическа идилия, която цареше след падането на Берлинската стена. Днес Русия отново е част от проблема, а не част от решението както беше преди 25 години. Това беше светлия период от историята след падането на СССР, категоричен е Паси“. „Първостепенният проблем на НАТО е в Черно море – геополитическата линия на разделение е по средата на Черно море и Изтокът и Западът се срещат там.

 

 

 

 

 

С оттеглянето на Русия от ракетния договор ние сме в нова ситуация, НАТО доста късно сега започва по-активно присъствие в Черно море“, уточни Паси. Той добави, че отказът от военно присъствие на НАТО в Черно море е изострило апетита на Русия и това е довело до анексията на Крим и кризата в Грузия. „Алиансът трябва да има усмирителен характер в Черно море. НАТО не е нападателна, а защитна организация“, посочи бившият външен министър.

 

 

 

По отношение на изострянето на диалога с Турция Паси каза, че не трябва да се слушат политиците по време на избори, каквито имаше в югоизточната ни съседка. „Турция е цяла планета, там трябва да се говори за процеси. Двата процеса, които движат Турция е европеизацията и ислямизацията“, каза бившият дипломат номер 1.

 

 

 

„След преврата, Ердоган е благодарен на Русия, които го предупредиха за него. Този меден месец между Путин и Ердоган ще продължи дълго. При евентуален конфликт между НАТО и Турция трябва да е ясно, че на Турция ще може да се разчита много по-малко отколкото преди десет години“, категоричен е Паси.

 

 

 

Бих настоявал българските специални сили да се ангажират по-плътно с авиокатастрофата в Македония, при която загинаха четирима българи. Не бих се доверил на телефонни разговори на държава, която не е член на НАТО, те нямат необходимия капацитет.

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

келешът1580827905_3

Келешът: Очаквам официално извинение или ще се видим с Борисов в съда!

февруари 4, 2020
келешbig_1366

Борисов за главния секретар на президента: Келеш такъв, един Митко, ще привиква прокурорите

февруари 4, 2020
мисиркиbig_199c

Борисов нарече „мисирки“ журналистите и прокле Радев: Който друг копае гроб, сам пада в него

февруари 4, 2020
роската59852_660_370

Активираха на пожар Плевнелиев: Президентът се провали с гръм и трясък, оплю държавата

февруари 4, 2020
снемам1580809377

ОФИЦИАЛНО СНЕМАМ ДОВЕРИЕ ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, СЧИТАНО ОТ ДНЕС!

февруари 4, 2020
херо0801_sk4hl

Херо Мустафа с ексклузивна новина: Първи българин със забрана да влиза в САЩ заради корупция

февруари 4, 2020