Политика

Соломон Паси: Русия е част от проблемите в света, няма я идилията след падането на Берлинската стена!

Соломон Паси: Русия е част от проблемите в света, няма я идилията след падането на Берлинската стена!

 

паси768x432

 

 

 

Доверието е едно, а силата на НАТО е друго. Притеснява ме не доверието, а обективната сила на Алианса.

Това заяви в „Здравей, България“ по Нова телевизия председателят на Атлантическия съвет Соломон Паси по повод 15-ата годишнина от присъединяването на страната ни в НАТО.

 

 

 

„Светът и Европа са по-различни от онази политическа идилия, която цареше след падането на Берлинската стена. Днес Русия отново е част от проблема, а не част от решението както беше преди 25 години. Това беше светлия период от историята след падането на СССР, категоричен е Паси“. „Първостепенният проблем на НАТО е в Черно море – геополитическата линия на разделение е по средата на Черно море и Изтокът и Западът се срещат там.

 

 

 

 

 

С оттеглянето на Русия от ракетния договор ние сме в нова ситуация, НАТО доста късно сега започва по-активно присъствие в Черно море“, уточни Паси. Той добави, че отказът от военно присъствие на НАТО в Черно море е изострило апетита на Русия и това е довело до анексията на Крим и кризата в Грузия. „Алиансът трябва да има усмирителен характер в Черно море. НАТО не е нападателна, а защитна организация“, посочи бившият външен министър.

 

 

 

По отношение на изострянето на диалога с Турция Паси каза, че не трябва да се слушат политиците по време на избори, каквито имаше в югоизточната ни съседка. „Турция е цяла планета, там трябва да се говори за процеси. Двата процеса, които движат Турция е европеизацията и ислямизацията“, каза бившият дипломат номер 1.

 

 

 

„След преврата, Ердоган е благодарен на Русия, които го предупредиха за него. Този меден месец между Путин и Ердоган ще продължи дълго. При евентуален конфликт между НАТО и Турция трябва да е ясно, че на Турция ще може да се разчита много по-малко отколкото преди десет години“, категоричен е Паси.

 

 

 

Бих настоявал българските специални сили да се ангажират по-плътно с авиокатастрофата в Македония, при която загинаха четирима българи. Не бих се доверил на телефонни разговори на държава, която не е член на НАТО, те нямат необходимия капацитет.

 

Епицентър

loading...
0
Политика

More in Политика

тотев881-187500-1_wide

Бареков пусна СКАНДАЛНИ СНИМКИ на пловдивския кмет Тотев и новия му джип за 200 бона

юли 9, 2019
маяbig_12c6

Мая Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот – махат ги, защото не ядат кебапчета

юли 9, 2019
ненков анна машинно гласуване

ГЕРБ иска да отпадне „скъпия експеримент“ с машинното гласуване за следващи избори

юли 9, 2019
ивица336CA6FC-6398-410A-BE64-1D4C9D502FB0_cx7_cy0_cw89_w1023_r1_s

Борисов: Докато Дачич не ми каже – Извинявай, Бойко, нито Вучич, нито Ана да не ме търсят!

юли 9, 2019
big_Boiko_Borisov1

Борисов: Григор Димитров мина да го видя, защото има същата контузия като мен. Не е за строеж

юли 9, 2019
brnabic-i-borisov

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл

юли 9, 2019