ОБЩЕСТВО

Хелзинкският комитет се разтревожи: В Габрово има расистко насилие срещу невинни хора

Хелзинкският комитет се разтревожи: В Габрово има расистко насилие срещу невинни хора

0000407637-article2

 

 

 

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от реакцията на властите на расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово. Това се казва в нарочно прессъобщение на претендиращата за правозащитна организация до медиите.

 

 

 

От организацията, ръководена от Красимир Кънев, изразяват сериозни притеснения за начина, по който властите се справят със случая.

 

 

 

 

Според тях организирани групи мъже с маски и качулки, участващи в протестите, са вандализирали няколко къщи в обособената ромска махала, въпреки присъствието на жандармерия и полиция.

 

 

 

 

„Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова.

 

 

 

 

Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло“ – твърдят от БХК.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

От Комитета припомнят, че съгласно закона – расистките престъпления са насочени към всички представители на един етнос, дори те да не са непосредствени жертви на насилие. Този вид престъпления, твърдят от БХК, представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления.

 

 

 

 

Българският хелзинкски комитет призовава властите да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, да преследват и санкционират според изискванията всеки, който е нарушил закона – независимо от етноса му.

 

 

 

 

„Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход.

 

 

 

Призоваваме представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар.“ – завършва писмото на БХК.

 

Източник: Днес.БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

vasilev-678x381

Илиян Василев: 75 години по-късно имаме нов Народен съд

април 15, 2019
ченаловаphpoi3q6n_800x

Румяна Ченалова: Пиша през сълзи. Такъв мрак и нечистоплътност не е имало в българската политика!

април 15, 2019
ай660_0e4609720a590b591e80d4bf6415e3e9

Освободиха Местан от ареста срещу 10 000 лв. и забрана да напуска страната

април 15, 2019
ivancheva_petrova

Осъдиха Десислава Иванчева на 20 години затвор и конфискация на имуществото й

април 15, 2019
haralan-aleksandrov-bulgaria-si-ti

Харалан Александров: „Турското робство“ е метафора, която обслужва интересите на руския империализъм

април 15, 2019
цветелинаphpqsqeyc_800x

Коя е Цветелина Пенкова, трета в листата на БСП? ВИДЕО

април 15, 2019