ОБЩЕСТВО

Хелзинкският комитет се разтревожи: В Габрово има расистко насилие срещу невинни хора

Хелзинкският комитет се разтревожи: В Габрово има расистко насилие срещу невинни хора

0000407637-article2

 

 

 

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от реакцията на властите на расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово. Това се казва в нарочно прессъобщение на претендиращата за правозащитна организация до медиите.

 

 

 

От организацията, ръководена от Красимир Кънев, изразяват сериозни притеснения за начина, по който властите се справят със случая.

 

 

 

 

Според тях организирани групи мъже с маски и качулки, участващи в протестите, са вандализирали няколко къщи в обособената ромска махала, въпреки присъствието на жандармерия и полиция.

 

 

 

 

„Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова.

 

 

 

 

Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло“ – твърдят от БХК.

code Copy and paste this code on your site.

 

 

 

От Комитета припомнят, че съгласно закона – расистките престъпления са насочени към всички представители на един етнос, дори те да не са непосредствени жертви на насилие. Този вид престъпления, твърдят от БХК, представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления.

 

 

 

 

Българският хелзинкски комитет призовава властите да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, да преследват и санкционират според изискванията всеки, който е нарушил закона – независимо от етноса му.

 

 

 

 

„Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход.

 

 

 

Призоваваме представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар.“ – завършва писмото на БХК.

 

Източник: Днес.БГ

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

горанов2128

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 млн. лева на фона на свръхизлишък от близо 3 милиарда в хазната

юни 20, 2019
951b7b851_bolno_dete2

А Мария ли? Мария умря…

юни 19, 2019
768x432 (1)

Тристранката попари БСП за намаляване ДДС на хляба и подкрепи щастието на Горанов

юни 19, 2019
мълния1502208292-storm-2187000-960-720

Смъртоносната мълния, която уби млад човек в София, взела и други жертви – ето как се е случило всичко

юни 18, 2019
Антон-Горчев

На днешния ден, преди 19 г. умира в голяма мизерия един талантлив български актьор

юни 18, 2019
cveteslava-bgnes

Д-р Цветеслава Гълъбова: Габриел, у нас умират деца. Вземай суперкомпютъра и отивай на Марс

юни 18, 2019