Политика

Ангелкова: Апартаментът ми е подарък от родителите, явно сме свидетели на поредните силни чувства на Симеонов

Ангелкова: Апартаментът ми е подарък от родителите, явно сме свидетели на поредните силни чувства на Симеонов

 

big_ангелкова

 

 

 

„Явно сме свидетели на поредните силни чувства на Валери Симеонов“, заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова по повод твърденията на Валери Симеонов, че си е купила жилище на ниска цена, пише Фактор.

 

 

 

Апартаментът й е купен през 2008 година и е подарък от родителите й. Те преброили 75 хиляди лева за груб строеж.

 

 

 

„Има всички рискове за купувача и дали ще бъде въведен акт 16 и дали ще го има изобщо този апартамент. Самият г-н Симеонов е казал, че 222 евро е цената на груб строеж за онова време – 2008 година. Всеки човек, който се занимава с недвижими имоти, знае, че когато няма акт за ползване, има риск дали ще бъде завършен и кога. Имам и пазарна оценка, която ще ви предоставя“, допълни Ангелкова. Тя посочи, че всички данъци на имота са платени и няма нарушения на закона при закупуването му.

 

 

Заплатени са 75 000 лева на груб строеж през 2008 година. Имотът е бил с Акт 14. Всеки човек, който се занимава с недвижими имоти е наясно, че има риск дали този строеж ще бъде довършен“, поясни Ангелкова.

 

 

 

„Аз имам и пазарна оценка. Юрист съм по образование и за всяка една сделка преди това съм възлагала оценка на лицензиран оценител. Всеки имот има индивидуални характеристики. Средствата са изцяло от моите родители. В декларацията е допусната техническа грешка, написана е данъчната оценка. Всички данъци са платени върху тези 75 000 лева. Всичко може да бъде доказано и нямам никакви притеснения“, подчерта министърът на туризма.
Тя сравни случващото се с обвинения през миналата година, които не са разкрили закононарушения.

 

 

 

 
Не съм разговаряла с г-н Борисов. Предстои да се чуя с него. Важно е да следваме приоритетите си. Много е жалко да се правят внушения по един такъв начин, който да засегне сектор „Туризъм“, каза още Ангелкова.

 

В последната ѝ декларация за имущество фигурира апартамент от 142 кв.м, придобит през 2008 г., като обаче сумата е 75 000 лв., по-висока от обявената от Валери Симеонов.

 

Според имуществената декларация за 2017-та година, подадена от  Николина Ангелкова, тя и дъщеря й Далия разполагат с общо 11 банкови сметки във левове и валута  на обща стойност от 694 347 лева, като според посоченото в документа с произходът на всички средства е от спасявания и дарения от роднини, съобщава телевизия Евроком.

 

 

 

 

 

От документа също така ясно се вижда, че Ангелкова притежава три апартамента в София с площ съответно 142 кв. м., 150 кв. м. и 304 кв. м. Закупени съответно през 2008-ма, 2015-та и 2017-та година.

 

 

 

 

 

Още по-любопитен факт обаче е, че най-голямото жилище на Ангелкова от 2017-та година с площ  от 304 кв. метра, струващо 480 000 лева е собственост по документи на 5-годишната дъщеря на Ангелкова е произходът на парите е дарение от дядото.

 

 

 

Всичките три апартамента на министър Ангелкова отново са закупени със средства, дарени от роднини, плюс в някои от случаите и спестявания и заплати.

 

 

 

 

Остава открит въпросът доказан ли е произходът на средствата на въпросните роднини и случайно ли е, че според закона даренията от роднини по права линия не се облагат.

 

 

 

 

 

 

„28 милиона лева обществени поръчки са усвоени през „дриймтийма“ на Ангелкова. Фирми и консорциуми с участието на Панайот Панайотов, баща на министъра на туризма Николина Ангелкова, са спечелили обществени поръчки за близо 13 милиона лв“, пише Биволъ.

 

 

 

Панайот Николов Панайотов е съсобственик на „Графит Комерс“ ООД, регистрирана в Кърджали. Обществените поръчки спечелени от тази фирма (вкл. и в консорциумите „Женда“ ДЗЗД и „Баните“ ДЗЗД, в които фирмата има малък дял) са основно за строителство и ремотни на пътища и мостове. Общата сума е 11 855 469 лв.

Това показва справка в данните от регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

 

 

 

 

 

Припомняме, че Николина Ангелкова е била съветник на президента Росен Плевнелиев – всъщност е била в екипа му още докато той ръководи строителното министерство и някои медии тиражират, че дължи израстването си във висшата администрация изцяло на него и на платежоспособния си баща.

 

 

 

 

 
Става популярна в публичното пространство през 2011 година, когато тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев я назначава в управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

 

 

 

 

Нова афера тип „батко и братко“ е на път да избухне в Агенция „Пътна инфраструктура“, писа тогава седмичникът „168 часа“. „Голяма част от договорите за строителство и ремонт на пътища, с каквото се занимават фирмите на бащата („Графит комерс“ – б. р.), се възлагат от Агенция „Пътна инфраструктура“, управлявана от дъщерята. Бащата е познат на кърджалийци като Панчо Графит комерса.“

 

 

 

 

 

От 2002 г. до 2006 г. Николина Ангелкова е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство.

 

 

 

 

 

От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда“ на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.

 

 

 

 

 

 
В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт“, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България“ ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД“ (2009-2010 г.).

През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация“ към министъра на регионалното развитие и благоустройството.

 

 

 

 

 

През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, европейско териториално сътрудничество и стратегическо планиране на регионалното развитие.

 

 

 

 

 

Николина Ангелкова е служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Като служебен министър на транспорта Ангелкова записва няколко скандални изяви покрай смяната на шефове на ключови държавни предприятия, между които БДЖ, Летище София и Пристанище Бургас.

 

 

Фактор, Епицентър

 

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024