Личности

Асанж е арестуван в Лондон

Асанж е арестуван в Лондон

асанжbig_4879

 

 

Създателят на „Уикилийкс“ (Wikileaks) Джулиан Асанж бе арестуван днес от британската полиция. Силите на реда са били поканени в еквадорското посолство в Лондон, където Асанж живее от 2012 г.

Еквадорската държава е оттеглила убежището, което бе дала на Асанж преди. Президентът Ленин Морено заяви, че това е направено заради многократни нарушения на международното право и че е получил гаранции, че Асанж няма да бъде екстадиран в държава, където го застрашава смъртно наказание.

Вчера „Уикилийкс“ съобщи, че Асанж е шпиониран и видео, аудио, снимки, документи и дори медицинска информация има в ръцете на група хора в Испания, които заплашват да публикуват данните, ако не получат 3 млн. евро.

Отношенията на Асанж с Еквадор се обтегнаха, откакто страната го обвини, че разпространява информация за личния живот на президента Морено.

Асанж живее в посолството вече седма година, за да избегне екстрадиция в Швеция, където го очакваха разпити по дело за сексуално насилие. Обвинението бе свалено, но основателят на „Уикилийкс“ се бои, че Великобритания може да го екстрадира в САЩ, където също го очакват дела заради дейността на организацията му. Тя публикува стотици хиляди поверителни дипломатически документи, включително за войните в Афганистан Ирак.

 

Дневник

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023