Политика

Блеснахме с апартаментните скандали и в „Ню Йорк таймс“

Блеснахме с апартаментните скандали и в „Ню Йорк таймс“

 

home_tblfx_kox2UZ_j

 

 

 

За апартаментните скандали в България вече пише и Ню Йорк таймс.

The New York Times излиза със заглавие: „България разследва още трима в скандала с луксозни апартаменти“.

Ето какво пише изданието:

Главният прокурор на България нареди още разследвания, включително на шефа на комисията за борба с корупцията, в скандал с покупките на луксозни имоти на преференциални цени, който вече накара някои водещи политици да подадат оставка, пише The New York Times.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви в четвъртък, че председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е сред разследваните за предполагаеми фалшиви декларации за обстоятелствата, при които той и съпругата му са придобили апартамент в София.

Георгиев отрече всякакви нарушения и заяви, че ще сътрудничи изцяло на разследването.

Прокурорите ще поискат документи, включително нотариален акт и банкови документи за ипотечното финансиране, за да изяснят откъде идват средствата за закупуване на имот, каза Цацаров.

Сред разследваните той посочи и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Нито един от тях не беше на разположение за коментар.

България е класирана като най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз от групата за борба с корупцията Transparency International.

Въпреки обещанията на няколко последователни правителствата да изкоренят корупцията, все още няма висши политици зад решетките по обвинения в корупция.

Анализаторите твърдят, че корупцията на високо равнище е основната пречка за амбициите на България да привлече повече чуждестранни инвестиции и да се присъедини към зоната за свободно пътуване на Шенген.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че посочените от главния прокурор в четвъртък, трябва или да подадат оставка, или да вземат отпуск.

Георгиев потвърди, че излиза в отпуска, така че да няма подозрение, че по някакъв начин ще повлияе на разследването.

„С настоящото заявявам, че винаги съм спазвал закона и че в работата си се ръководя от високи морални принципи и професионални стандарти,“ каза ръководителят на борбата с корупцията.

Миналата седмица заместник-лидерът на управляващата българска партия ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента след подобни обвинения.

Скандалът вече накара българският министър на правосъдието и двама заместник-министри да подадат оставка, след разкритията, че са закупили просторни апартаменти в елитен квартал в София на по-ниски от пазарните цени от едни и същи предприемач.

И четиримата политици отричат всякакви нарушения.

Опозиционните социалисти, които бойкотират парламента от средата на февруари, повториха призивите си за предсрочни избори, обвинявайки правителството на Борисов, че не успява да се бори с корупцията на високо равнище.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024