Политика

Борисов ще преговаря със САЩ за доставка на природен газ

Борисов ще преговаря със САЩ за доставка на природен газ

 

 

borisovbryuksel6950582_0

 

 

България ще води преговори със Съединените щати за доставка на американски природен газ, предава БНР. Това е съобщил пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

 

 

 

По думите му страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава и това да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО.

 

 

 

 

 

На директен въпрос дали преговорите за американски газ и изтребителите Ф-16 са обвързани, Борисов помоли журналистите да не му слагат думи в устата и уточни, че реални разговори все още не са започнали.

 

 

 

„Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора“, казал премиерът, цитиран от Националното радио.

 

 

 

 

Около 20 май ще направим първа копка и ще започне строежът на интерконектора с Гърция. И в момента по 1 млн. дневно втечнен газ можем да вкарваме през стария газопровод. По тази тема сме много напред.

 

 

Това обяви премиерът Бойко Борисов след енергийния форум „Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари – конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG”, съобщи NOVA ТВ.

 

 

 

„Приоритет за страната ни е осигуряването на енергийна диверсификация и на по-ниски цени за газа на вътрешния пазар“, посочи още той в кулоарите на форума. 

 

 

 

„Не зная по времето на кое правителство е било, паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени. Не зная с каква цел е направено, разследващите журналисти да го проверят. Тези, които навремето са рязали тръбите, за да ни вкарат в тази зависимост, трябва да си мълчим за тях. Но ние ги възстановихме. Горе-долу сега разбрах защо са изрязани и кой им е помогнал – нашите опоненти”, заяви Борисов.

 

 

 

 

Борисов се яви пред журналистите с Том Пайл, когото представи като съветник на американския президент Доналд Тръмп.

 

 

 

А на въпрос на „Хоризонт“ на БНР кога реално могат да започнат преговори, премиерът отговорил:

 

 

„Аз се надявам, че в преговорите с правителството на САЩ за самолетите ще се срещаме през следващите месеци, живот и здраве“.

 

 

Сега, БНР, Епицентър

 

segabg.com

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024