Политика

ГЕРБ имат тежък проблем с кампанията на терен след „Апартаментгейт“! Освиркват ги навсякъде

ГЕРБ имат тежък проблем с кампанията на терен след „Апартаментгейт“! Освиркват ги навсякъде

 

kaloqnmetodiev

 

 

 

Интервю на политолога д-р Калоян Методиев в седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“.

 Продължаваме с обзора на седмицата и политическите страсти преди началото на предизборната кампания – търсим гледните точки в последното издание на „Метроном“ за април.

 

 

Казвам добре дошли в ефира на Радио „Фокус“ на политолога д-р Калоян Методиев. Добър ден.

– Добър ден.

– Г-н Методиев, последна седмица преди началото на предизборната кампания. Каква очаквате да е тя? Ожесточават ли се политическите страсти?
– О, напълно. Мисля, че сме в ожесточена политическа кампания от няколко месеца, а вече кулминацията дойде след „Апартаментгейт“, така че нещата ще ескалират в следващите седмици, защото това е закономерното следствие от управлението, което имаме – това е управление с тежки клептократични характеристики, това е крептокрация без посока за развитие на обществото. Вчера бях на един римски път от 4 век, където още стоят камъните, докато на ул. „Граф Игнатиев“ в София втора година не могат да се наредят едни плочки. Това е пример за моментната снимка на държавата и на нейното развитие. Няма как подобни резултати от управлението да не рефлектират и върху скандалите, които ни обграждат.

 

 

 

– Вече станаха факт листите на парламентарно представените партии и тези, които ще се борят на евроизборите. Можете ли да се ангажирате със съпоставка какви са особеностите – предимствата, недостатъците им, като започнем от двете основни политически сили ГЕРБ и БСП?
– Да, новината от изминалата седмица, според мен, е че ГЕРБ вече не могат да правят публична кампания. Навсякъде ги освиркват, мразят ги, кълнат ги. Мисля, че морално са свършени.

 

 

 

– Силни думи.
– Да, така е, но това е, което наблюдавам по видеоизлъчвания, по срещите с гражданите, които се опитват да правят по страната, показват именно това – те имат много тежък проблем с кампанията на терен, тази лице в лице след разкритията на „Апартаментгейт“. Това се превръща в основно предизвикателство пред тях. Те вече ще трябва да затворят кампанията си единствено през медии или в тясно партийни затворени срещи. Това ще определя и характера на действията им по време на изборите. Те ще разчитат на технологията, а не на разтваряне на някакво ветрило.

 

 

 

 

– В неделя станахме свидетели на 11-часов пленум на БСП, за който ни припомни в репортаж и колегата Деница Китанова. Как виждате листата на столетницата?
– Струва ми се балансирана дори след сеизмичното заседание, при което двете противостоящи си фракции в партията редиха настоящата листа. Очевидно ябълката на раздора в нея е Сергей Станишев. Той тежи, води до разделение. И ако се оттегли от листата, според мен, би дал импулс за кампанията на партията, би запазил и собственото си достойнство. В общи линии единственият проблем там е неговото пето място, което също води до напрежение и вътре в партията, и в идеята на социалистите да разтворят ветрилото, защото малко или много той е човек, който е свързан с управлението на ГЕРБ като скачен съд с тези дълги години на загуби от ГЕРБ. И неслучайно именно от управляващата партия – най-голямата такава, той получи подкрепа за своята реализация на европейските избори.

 

 

– В листите на ГЕРБ има ли някакви особености?
– Не. Мисля, че там нещата до голяма степен са статични, спокойни. Заложи се на сигурното, няма драматичност, няма ярки имена, няма политически характери, които да изнасят определено политическо говорене или битка. Липсва им цветният характер. Но пък от друга страна, няма скандални размествания, лица, моменти в тяхната листа.

 

 

– Коя партия направи по-удачния избор, за да подбере представители, които да са запознати с политическите специфики или политическите механизми на европейските институции?

– Трудно ми е да кажа подобно нещо, защото биографиите на хората, които влизат в политиката, или които искат да влязат в нея, често са напудрени, помпозни, но когато трябва да се свърши работа на терен, понякога хора, които не са толкова напористи, не са толкова нахални понякога в публичното си поведение, вършат повече работа, отколкото други, които вдигат лозунги. Аз съм забелязал по време на кампания, че тези, които най-много се бият в гърдите, накрая вършат най-малко работа, така че трудно е да се каже в бъдеще кой как ще се представи. Още повече, че политиката е отборна работа и е важно и в Националния парламент каква работа се върши, какво е управлението, кой е човекът – най-важното – начело на дадената формация в момента. В България има една хубава поговорка за главата – от там тръгват процесите и на развала и на положително отношение. В този смисъл, това е един ансамбъл. Не може да разглеждаме евродепутатите сами по себе си, те трябва да излъчат политиката на партията, на нейния лидер на национално ниво. Така че, каквато е вътре политиката, такава ще бъде и навън. Те затова са изпратени там, те са представители на български партии, да защитават български интерес.

 

 

 

 

– Преди дни ГЕРБ подписаха споразумение за политическо партньорство за предстоящите избори и за Европарламент с партия „Никола Петков“. В началото на месеца с „Обединени земеделци“, преди това със СДС. Каква е целта на тези стъпки?
– Тези упражнения вече са малко странни. Определено предизвикват насмешка.

 

 

 

 

– Между другото предстои подписването на споразумения и с „Гергьовден“, Съюза на репресираните, Българския демократичен форум, съобщават от партията, през седмицата стана ясно.
– Те събират букет от нули. В общи линии опитват се да произведат някаква положителна новина, но всичките партии, които изредихте, са се коалирали през годините с кой ли не и който се е коалирал с тях е претърпял политическа катастрофа, просто знаково. Може да се направи справка при изборите през годините, че винаги когато нещо влиза в тази конфигурация точно с тези четири-пет формации, се стига до там. Според мен инженерната мисъл за цялото нещо е да се вземе десен вот, така наречен, който вече е много условен, не са направили тази сметка. И да се атакува София, защото ГЕРБ тръгна като политическа формация от София и се страхуват да не я загубят. А където са в пряка конкуренция с „Да, България“ се прави опит за някаква консолидация. Но пак казвам, това е инженерна конструкция, която не почива на моментните реалности и няма да доведе до нищо добро нито за ГЕРБ, нито за целите им на тези избори.

 

 

 

 

– Следите ли социологическите агенции, данните от тях и как разбирате тази разлика от процент между ГЕРБ и БСП?
– Паритет в общи линии, но съм доста скептичен по отношение на социологическите данни поради страха в България. Знаете, че у нас има много контролиран, купен вот, има много криптовот. Стига се до изкривявания по време на изборния процес. Така че съм скептичен. Според мен винаги на избори има изненади. И в момента поради тази автокрация, която пълзи в страната, виждате, че вчера излезе пак, че сме на 111 място по свобода на медиите, безпрецедентно последно място в Европа, хората се страхуват да са откровени и пред анкетьорите, особено пък като видят, че има социологическо изследване по телефона – експресно или каквото и да е друго им става ясно, че данните са изкривени. Няма как да няма последствия след „Апартаментгейт“, след тези асансьори, минерални води до къщите – тази гранд корупция, която се разкрива вече всеки божи ден, това облагодетелстване на висши представители на политически партии, на прокуратура и т.н. Така че данните са изкривени, според мен. Ключовото в момента е избирателната активност. На тези избори ни трябват 3 милиона гласоподаватели, за да не дадем на купения вот, на цигански махали, на олигарсите да определят бъдещето ни. Т.е. вотът на всеки от нас става малка бомба и когато я хвърлим, убиваме този изкривен вот, за да го потопим. Така че освобождаваме хората, изпаднали в зависимост от паралелната държава. В този смисъл социологическите агенции показват някаква тенденция. Показват промяна, но реалността ще се подреди на 26 май.

 

 

 

 

 

– Каква активност очаквате?
– За съжаление, страхът ми е, че активността ще е ниска поради отвращението на хората от политиката, поради ред други причини, има и чисто технически – тогава са почивни дни, затрудняване на изборния процес, недоверие в него заради тези фалшификации, заради които и между другото започна парламентарната криза в държавата. Така че според мен основното, което трябва да направим, е да започнем кампания за 3 милиона гласа, които трябва да бъдат изкарани да гласуват. Независимо за кой ще гласуват тези хора, те са собственици на своя глас. Да излязат и да гласуват, за да потопим изкривения вот и да може да се мине този Рубикон, който ще са тези евроизбори за бъдещето на държавата.

 

 

 

 

– В началото на седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова всички да се обединят срещу пълзящата диктатура. Как разбирате думите му?
– Вижте, не искам пак да употребявам силни думи, но министър-председател на държава-членка на ЕС, да говори такива глупости, наистина е смешно и унизително. Как ходи този човек да ни представлява на Европейски съвет или как се явява да говори с други международни лидери? Това е връх в нонсенса, бих го нарекъл, на политическото говорене. Наистина не знам как да го коментирам, защото цялата власт е в тях – и изпълнителната власт, и прокуратурата работи с тях, служби за сигурност. Местната власт пък да не говорим. Никой не е имал толкова местна власт от времето на комунизма. Така че да кажеш подобно нещо е цинизъм.

 

 

 

 

– Господин Методиев, каква предизборна кампания ни очаква само след седмица?
– Очаква ни напрегната предизборна кампания, интересна такава. Очаква ни сблъсък и на преференции, и на различни групи. Нещата се преливат. Според мен са възможни изненади. Въпросът е наистина ключов – гражданите да са активни в държавата, защото сме на последно място в ЕС. И от такова място не се излиза с гражданска пасивност, а с активност. С интерес към политиката. Колкото по-пасивни сме, толкова повече ще затъва държавата. Нека така да го формулирам.

Източник: Епицентър.бг

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024