Политика

Главният прокурор Цацаров наистина бил готов с оставка, но с условие

Главният прокурор Цацаров наистина бил готов с оставка, но с условие

cacarov_ostavka_1 (1)
Главният прокурор Сотир Цацаров наистина е готов с оставка. Щял да си тръгне веднага, но ако му се гарантира някаква подходяща длъжност в европейските структури. Възможен вариант бил да бъде предложен за секретар на новата Европейска прокуратура.

Тя трябва да заработи след няколко месеца но се структурира в момента. Оставката му пък може да бъде разгледана и приета от Висшия съдебен съвет. Това твърди Фрог нюз от източници в магистратурата и властта.

 

 

 

 

 

 

Две от влиятелните фигури в политиката, с които се свързахме, отказаха да коментират вестта за готвена оставка от Сотир Цацаров. Не потвърдиха, нито отрекоха новината.

 

 

 

 

На Първи април публикувахме „новина“, че Цацаров е подал оставка. Мотивите за нея той описал в „отворено писмо“, до което сме успели да се доберем преди да бъде разпространено. В него главният обвинител „признава“ вина за много от греховете и неуспехите на прокуртурата и дори изразява съжаление за свои действия. „Признава“ също и за намесата Делян Пеевски в обвинението, кадруването, както и за спусканите от него „поръчки“.

 

 

 

Интересът към „новината“ бе огромен и за един ден тя регистрира над 62 хиляди уникални посещения и десетки коментари. Това означава около 160 – 200 хиляди реални прочитания, защото зад едно айпи понякога има различен брой компютри и потребители. Във Фейсбук коментарите бяха хиляди, а вестта се разпространяваше като мълния.

 

 

 

 

Телефоните ни загряха от обаждания, за да потвърдим, че не става дума за първоаприлска шега. Десетки читатели, колеги и дори магистрати се надяваха да потвърдим, че „новината“ е истинска. Имаше и такива, които бяха започнали да празнуват оставката. На Първи април обаче тя не беше факт, а шега.

 

 

 

 

Може би малко „солена“ за самия главен прокурор, но очевидно силно желана от много други. Късно вечерта в понеделник с нас се свързаха магистрати и хора от властта, които разкриха, че неволно сме „ударили десятката“. Такава оставка наистина съществува от известно време.

 

 

 

 

 

Цацаров е заявил в разговор с влиятелни хора в политиката, че е готов да се оттегли, споделиха източниците ни. Трудно понасял натиска върху обвинението, ниското доверие към прокуратурата и започналите мащабни разследвания в други страни, в които се замесва и неговото име. Тежало му и непрекъснатото обвързване на името му с това на Пеевски. Искал това да приключи.

 

 

 

Затова поставил условие, че ще си тръгне веднага, ако му се гарантира пост в европейски структури, като се надявал това да го предпази от въпросните разследвания и нови нелицеприятни разкрития. Някои от тези разследвания се водят от американското ФБР и се отнася за пране на пари, незаконни финансови операции, прикриване на престъпления и пр.

 

 

 

 

 

Говори се, че именно те са били повод за пътуването на Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов в ОАЕ, както и привикването на зам.-главния прокурор Иван Гешев, заместникът на ДАНС Недялко Недялков и отново Маринов в САЩ.

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/naistina-glavniiat-prokuror-tsatsarov-bil-gotov-ostavka-uslovie.html

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024