Политика

Данаил Кирилов: От общински съветник на БСП до министър на ГЕРБ

Данаил Кирилов: От общински съветник на БСП до министър на ГЕРБ

Данаил Кирилов е новият правосъден министър. Той беше избран от депутатите в Народното събрание със 120 гласа „за“ и 15 „против“. Със същото решение народните представители освободиха от поста Цецка Цачева.

 

 

 

Кандидатурата на Кирилов беше представена в пленарната зала от вицепремиера Томислав Дончев с думите, че с годините Кирилов се е утвърдил като доказан експерт. Юрист по образование.

 

 

 

Кирилов е избран за народен представител в 44-ото Народното събрание от листата на ПП ГЕРБ в 23 МИР в София на парламентарните избори през 2017 г. Кирилов е народен представител в 43-ото и 42-ото Народното събрание.

 

 

 

 

Данаил Кирилов е и бивш кадър на БСП. Той става член на социалистическата партия в размирната 1997 г., няколко месеца след падането на правителството на Жан Виденов.

 

 

 

При идването на власт на Симеон Сакскобургготски Кирилов се озовава в изпълнителната власт като шеф на кабинета на вицепремиера социалист Костадин Паскалев, който заедно с министъра на държавната администрация Димитър Калчев е поканен от премиера в лично качество за член на правителството. От 2003-а до 2009-а Данаил Кирилов е общински съветник от БСП в София.

 

 

 

В периода от август 2009 до май 2013 г. е областен управител на Област София.

 

 

 

 

Данаил Кирилов е доказал, че е абсолютно предан на корупционния ред и подчинен на върховенството на Борисов и Цветанов. Безпрекословно прокара всяка законодателна перверзия, поискана от Сараите, Банкя или Къщата с буквите”, написа вчера във „Фейсбук” Христо Иванов, бивш правосъден министър.

 

 

Той коментира предложението на премиера Бойко Борисов, Данаил Кирилов да стане министър на правосъдието. Иванов призова номинацията да бъде оттеглена или отхвърлена.

 

 

 

От БСП също демонстрираха остро неодобрението си. Според тях кандидатурата на Кирилов била толкова скандална и абсурдна, че граничела с провокация към общественото мнение и юридическата общност.

 

 

 

 

След избора си Данаил Кирилов говори пред репортери.

 

 

 

След въпрос на „Флагман” – как ще отговори на прогнозата на предшественика му (Христо Иванов), че ще продължи да е абсолютно предан на корупционния ред, Банкя и Сараите, Данаил Кирилов каза:

 

 

 

 

 „Не бих искал да отговарям на по такъв начин зададени въпроси. Те не само, че са отвъд добрия тон, те са отвъд правото. Бих искал да кажа на всички тези, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите и практикуващите юристи както в Народното събрание, така и в независимата съдебна  система.

 

 

 

 

Елитаризирането, доведено до ниво на простащина, според мен не следва да бъде коментирано.”

 

 

 

 

Данаил Кирилов обясни, че ще работи приоритетно по линия на актуализираната стратегия за реформа в съдебната система.

 

 

 

 

Ситуацията според него била изключително благоприятна с оглед досегашните постижения.

 

 

Банкеръ, Флагман

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024