ОБЩЕСТВО

Дончев след кървавата нощ в Габрово: Трябват мерки, за да докажем на българите, че няма привилегировани групи

Дончев след кървавата нощ в Габрово: Трябват мерки, за да докажем на българите, че няма привилегировани групи

 

 

big_2

 

 

Четирима мъже са задържани от полицията снощи при сблъсъците между протестиращи и жандармерия в Габрово. Срещу три от тях са повдигнати обвинения за противоправно пречене на орган на власт да изпълнява своите задължения. А едно лице е задържано без лични документи.

 

 

 

 

По-късно вечерта са задържани още четири лица за проверка по възникнал пожар на покрив на необитаема постройка. Има един леко пострадал служител на жандармерията, на когото е оказана медицинска помощ. Това стана ясно на пресконференция рано тази  сутрин на която присъства и вицето Томислав Дончев в Габрово по повод снощните сблъсъци.

Двама журналисти пострадаха по време на снощните сблъсъци между протестирращи и жандармерията в Габрово. По време на протеста мнозинството е освиркало вицепремиера Томислав Дончев, който беше изпратен от правителството в града, където възникна напрежение, след като продавач в магазин беше пребит от трима роми на работното си място заради забележка.

 

 

 

 

Единият от пострадалите – операторът Даниел Стефанов, разказа в сутрешния блок на Нова телевизия за снощните сблъсъци. Вчера отразихме протеста, попаднахме на две блокади на жандармерията. Протестиращите се пръснаха на групи, една от групите се запъти към квартала, където явно живеят роми, а там също имаше блокада.

 

 

 

 

 

Когато чух „Натискайте, ще пробиваме“, успях да хвана колегата и да го дърпам, за да не сме на първа линия, но не можах да избегна палката на жандармерист в главата ми. От главата ми шурна кръв, успяхме да излезем от тълпата.

 

 

 

 

 

Посетихме Спешна помощ, където ми направиха четири шева, има съмнения за комоцио. Искаха да ме оставят в болницата за наблюдение, но отказах, каза Стефанов.

 

 

 

 

Репортерът Веселин Цветанов, който е с оток на главата, каза, че между него, колегата му и жандармерията не е имало никакъв диалог. Бих казал, че реакцията им беше неправилна – на първата блокада протестиращите бяха стотици и успяха да ги овладеят с диалог. На втората протестиращите бяха в пъти по-малко, заяви Цветанов.

Жандармерията е тук да пази обществения ред. Ще остане колкото е нужно. Не можем да си позволим хаос или да заплашваме живота на който и да е гражданин. Това коментира в Габрово Томислав Дончев.

 

 

 

 

Нужни са мерки веднага след въдворяване на спокойствие в общината. Трябва да се прекратят всички начини за злоупотреби със социални плащания, категоричен е Дончев.

 

 

 

 

Дете, което не ходи на училище, цялото му семейство ще се лишава от социално плащане, допълни той.

 

 

 

Призовавам всички към спокойствие и разум. Всеки български гражданин има право да протестира, но нека това да се случва по мирен начин, призова Дончев.

 

 

 

 

Илюзия е да си мислим, че това, което днес се случва, е провокирано само от един побой в магазин в Габрово. Не, това са грешки, трупани с години, посочи още той.

 

 

 

 

Трябват мерки, за да докажем на българите, че няма привилегировани групи в обществото, завърши Дончев.

 

 

 

Петел

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024