ОБЩЕСТВО

Започва голямото прибиране – ето къде ще са най-големите тапи и какви мерки са въведени

Започва голямото прибиране – ето къде ще са най-големите тапи и какви мерки са въведени

zadrastvane

 

 

 

В последния от почивните дни за Великден са в сила специални мерки за безопасно придвижване по основните пътища на страната. Днес между 14 и 20 часа се ограничава движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените отсечки.

 

 

 

 

Очакват се две тапи от коли в края на първата фаза от почивните дни заради ремонти по пътищата. Това са на АМ ”Тракия” край Пазарджик и на Хемус” при тунела ”Витиня”. Затва ще има специални мерки за безопасно придвижване по основните пътища в страната.

 

За улеснение на трафика, до утре сутрин, в ремонтираните участъци на АМ „Хемус“ и „Тракия“ ще работят по две ленти за София и една за Бургас и Варна. Осигурени са и алтернативни маршрути.

 

 

 

От Пътната агенция съветват водачите да предвидят повече време за придвижване, да карат със съобразена скорост и да не използват аварийните ленти за изпреварване.

 

 

 

Съвместната заповед за спиране на движението на камионите над 12 тона е на АПИ, ГД „Национална полиция“ и ИА „Автомобилна администрация“. Тя предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа:

– автомагистралите;

– път I-1 с. Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – Софийски околоврестън път в посока София;

– път I-1 – от Благоевград до ГКПП „Кулата“;

– път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

– път I-5 Русе – Велико Търново;

– път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;

– път I-9 Варна – Бургас;

– път II-18 Околовръстен път на град София;

– път II-99 Бургас – Царево.

 

 

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

 

 

 

За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение до 10.00 часа на 30 април, когато много хора ще пътуват към столицата, в участъците с ремонт на АМ „Хемус“ и „Тракия“ ще има две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е по-лесно предвижване в пиковите дни и часове. Обновяването на съоръженията, изграждани преди повече от 30 години, е наложително и трябва да бъде направено, за да се пътува след това много по-удобно и безопасно. 

 

 

 

На АМ „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите – при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата.
За да се избегне отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“ шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути:

– пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – път II-37 (Пазарджик) – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“;

– пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – пътен възел „Цалапица“ на АМ „Тракия“;

– пътен възел „Калугерово“ – път III-803 (Динката – Драгор) – път II-37 – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“.

На АМ „Хемус“ на територията на Софийска област се ремонтират виадуктите при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел „Витиня“.

В участъците при 19-ти км (виадукт „Потоп“) и при 36-ти и 37-ми км (виадукт „Коренишки дол“) до 10.00 часа на 30 април ще има две ленти за София и една за Варна.

 

 

 

На виадукта при 51-ви километър трафикът преминава двупосочно в платното за София. Поради ремонт на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ движението се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и със същите системи за безопасност.

 

 

 

 

В отсечките с ремонт шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути. Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин – проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

 

 

 

 

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 29 април ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

 

 

 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

 

 

 

За улеснение на трафика, до утре сутрин в ремонтираните участъци на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ ще работят по две ленти за София и една за Бургас и Варна. Осигурени са и алтернативни маршрути.

 

 

 

От Пътната агенция съветват водачите да предвидят повече време за придвижване, да карат със съобразена скорост и да не използват аварийните ленти за изпреварване.

 

Канал 3, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024