Коментари

Иво Инджев: Няма нито един документ или снимка дори, доказващи полет на Гагарин в космоса

Иво Инджев: Няма нито един документ или снимка дори, доказващи полет на Гагарин в космоса

ivo-indjev

Опровержението на Светослав Александров ( или опитът му за опровержение) на статията, подписана от Българин в ivo.bg, оспорваща съветската легенда за полет на Гагарин в космоса, предизвика нова статия на Българин. Той наистина не е анонимен за мен като стопанин на блога, но разбирам желанието му да не се афишира в нашата държава, в която за противопоставяне на съветската митология може да пострада всеки. Дали това е причината – не знам. Мога да предполагам. И да му предоставя възможността да “върне топката” на Светослав Александров, оставяйки читателите сами да преценят чии аргументи натежават повече в спора.

Моят отговор на Светослав Александров относно „Летял ли е наистина Юрий Гагарин в космоса?!” 

Благодаря на господин Инджев, за предоставената възможност на мой опонент, който твърди, че се интересува от истината, такава, каквато е, а не подправена или фалшива. Също така, че  когато се борим за истината, не трябва да си служим с полуистини, а да цитираме точно.  Авторът ме обвинява, че аз съм този, който не само подбирал но и изопачавал нещата, сиреч, изваждал съм ги от контекста, като в същото време твърди, че той предоставял  „експертни мнения  по историческите факти“. Много бързо и лесно обаче ще разкрия веднага александровската „експертност“ в тези „професионални“ мнения по „исторически факти“.

С други думи, ще ви докажа, че г-н Александров, претендиращ за експерт, ни поднася статия, с която ни казва: вервайте ми, Гагарин е летял, защото е безумно да се твърди, че полетът му е фалшифициран. И толкоз. Но, нека погледнем отблизо твърденипта на този безкористен „борец“ за истини.

И така, Гагарин е летял, защото Восток-1 е летял.

В подкрепа на тезата си, г-н Александров, ни доверява, че Бил Ууд, човекът който проследявал полета на руската ракета, бил изненадан колко сложни телеметрични данни били получени от първия пилотиран полет на Гагарин с “Восток 1”.

Уважаеми читатели, ето изненадата на самия Ууд: „What was surprising was the sophistication of the telemetry we recorded. I had worked with the Corona project with our best spacecraft at the time. But the Soviets used a very different telemetry system that used digital pulse position modulation instead of FM/FM modulation.“

Някой да намери в думите на Ууд „първия пилотиран полет на Гагарин“? Не, нали?

Не стига, че надстроил цитата, Светослав Александров, ни внушава, че Восток 1 е пилотируем. Уважаеми господин-експерт, Восток 1 е толкова пилотируем, колкото и Спутник 5. Дали ще сложиш човек, куче или торба с картофи в него е, все едно. От тях се е искало само едно: да не правят нищо. Забранено им е било да пипат каквото и да е! Та, ако беше пилотируем, щеше ли да се налага на космонавтите да катапултират с парашут, ако искат  да останат живи при приземяването?! Пилотируеми са американските кораби: за да се приводни, даже шимпанзето Хам е дръпнало лост! Първият руски кораб – при който може да се говори за  пилотируемост е Восход-1, излетял три години по-късно!

Гагарин е летял, твърди още Александров, защото аз съм допуснал много сериозна грешка: объркал съм фотоапарат с телевизионна камера!?

Само за него ще се повторя още веднъж: няма нито едно доказателство за космическия полет на Гагарин. Никакви документални кадри. Нито дори една малка, черно-бяла снимчица, от този „велик“ 12 април 1961 г. Всички филми, снимки и приказки са постфактум, произведени след това с пропагандна цел. И това го потвърждава не кой да е, а дъщерята на летеца – Елена Гагарина.

Запазете, господине, пропогандната снимка на Гагарин в някакава капсула за вас! Нали ужким претендирахте за истината?

Гагарин е летял, уважаеми читатели, защото аз съм направил ОТНОВО груба грешка: посочил съм Смена 8, вместо да речем, Смена 2.

Боже Господи, никой ли не се намери да ви каже уважаеми, че това с фотоапарата е шега! Шега, с която илюстрирам абсурдната ситуация. Сега ще се опитам да го направя по друг начин и да ви разсмея, стига да имате чувство за хумор, разбира се, или ако не вас, поне останалите: представете си карикатура изобразяваща Гагарин, който с жест категорично отказва да веземе подадения му малък фотоапарат или филмова камера и вместо това, нарамва чувал като Дядо Мраз с десетократно по-голям и по-тежък руски лампов магнетофон!? Не посочвам името на магнетофона, за да не ви се налага да ме „опровергавате“.

Гагарин е летял, моля ви се, защото аз много удобно съм извадил конкретни изречения, без да  взема предвид цялостния контекст от интервюто на Елена Гагарина.

Е, тук професионални експерте, лъжете бетер дрът циганин! Ето въпросите и отговорите. Нека всеки разбиращ английски се убеди, изменил ли съм смисъла на въпросите и отговорите,

AR: Did he talk to you as you grew up about taking that first flight?

EG: No. He talked it about it so often, and with so many people, that it seemed to me he was rather tired of talking about it. What he talked about to me was his childhood – about what it was like to grow up in Smolensk, and about the war. His family lived under German occupation for three years, and he talked to us a great deal about that.

AR: Did you ever ask your father about what it was like on his flight?

EG: Well, we now know how very dangerous it was. And during the flight there were a number of very dangerous situations, but he never told us in detail about these. We now know the full extent, because the documents have been published, but at the time they were secret. So I can imagine how dangerous it was, but it wasn’t something he would talk about. But after his first flight, he wanted to fly again in space. He wanted to continue his work as a pilot and as a cosmonaut. He was also very interested in the engineering aspects of space flight and the construction of spaceships. He went on to study at the Zhukovsy Academy and proposed a fixed-wing spaceship for his diploma – rather like the space shuttle the Americans went on to design. He graduated in February 1968. But he was unhappy that he wasn’t selected for another space flight. Korolev, with whom he remained good friends, thought he would have been one of the leading scientists in that field.

Набрал инерция, господинът вече свободно  манипулира, че Гагарина била попитана изрично за секретността, на което отговорила: “Военните мъже никога не говорят за своята работа вкъщи и никога не искат жените и децата им да знаят какво се случва, защото не желаят да се притесняват”

Уважаеми оценителю на поверителна информация, нима красотата на Земята, видяна от космоса, е секретна информация. Наистина ли мислите, че човек полетял в космоса, за пръв път, ще разкрива на целия свят своите преживявания, но ще ги крие от децата си поради ‚секретни съображения‘, защото е истински мъж?! Много подценявате читателите си! Направо се подигравате с тях!

Относно предсмъртното писмо: Гагарин е бил убеден, че ще загине при първия полет и написва писмо, с което иска да убеди съпругата си, да не остава сама след неговата смърт, и да се омъжи отново. Възнамерявал е, да й го даде преди да полети, Не го е направил, а когато по-късно тя случайно го намира, той й казва да го изхвърли.Защо не го е дал? Възможно е, да е забравил. Също така, възможно е, да не го е дал поради простата причина, че не се е наложило, не е летял. Защото ако беше летял, Гагарин щеше да има поне още две причини да бъде щастлив: че е първия и че е останал жив. Вместо  радостен, той е нещастен, пропива се и се стига дотам, да бъде накран да прави „изпитателен полет“, не дори на боен самолет, а на някакъв грохнал учебен ветеран!?

Още в началото на статията си заявявате, че по-голяма част от конспиративните теории са глупави, а след това ни сервирате точно такава конспиративна глупост: „Така и не изпратил писмото, но жена му го намерила въпреки всичко.“???

За да привърша: единственият ви довод, уважаеми господине, който звучи достоверно е този, че полетът е признат от ръководители на чужди държави. Ще  попаря вашите размишления и тук обаче: до полета на Восход 1 американците са вярвали 1:1 на руснаците, приемали са всичко за истина. Едва при този полет  разбират, че са водени за носа и наивно са вярвали на  всички руски лъжи! Това обаче става едва 3 години по-късно. През това време почти всички вече са повярвали за Гагарин. Така че, да убеждавате, че Гагарин е летял, защото Президентът Кенеди   поздравил руснаците  – може, на събора, който се провежда на язовир Копринка. Там, по изключение, ще се наложи да повярват на американския президент.

Дотогава, аз и всички останали, ще чакаме да ни покажете поне един документ от тази голяма и публична „документация“, която потвърждава, че Гагарин е бил първия космонавт. Документи, не пропаганда!

Българин

П.П. Господин Иво Инджев не препечатва моята статия, той първи я публикува. За него аз не съм анонимен.

faktualno.com

Коментари

More in Коментари

hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024
КЕВО

ЗЛОВЕЩО ПОСЛУШАНИЕ

март 30, 2024