Политика

Иво Христов: От висотата на своя интелектуален стандарт ли Борисов обяви левите за ниско образовани?

Иво Христов: От висотата на своя интелектуален стандарт ли Борисов обяви левите за ниско образовани?

 

ивоab7ff02315225ff1d608fd346ea7e824

 

 

В България наистина има автокрация, заяви пред БНР кандидатът за евродепутат от листата на БСП Иво Христов. По думите му, премиерът Бойко Борисов решава еднолично какво трябва да се случи с държавния бюджет.

 

 

Христов отговори на вчерашните думи на премиера, когато обясни, че е иронизирал Христов с термина „пълзяща диктатура“:

 

 

„Опасявам се, че оплетен в понятията, които му подхвърлят неговите съветници, в опита ди са иронизира, премиерът се озова като пиле в калчища и хич не е ясно какво точно иска да каже“.

 

 

Иво Христов разкритикува премиера Бойко Борисов и за думите, че от БСП разчитат на „късата памет и ниското образование“ на избирателите си: 

 

 

„Това от висотата на своя образователен и интелектуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик би трябвало да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Той самият разчита на късата памет, тъй като, когато променяш мнението си няколко пъти в рамките на един ден, тук наистина трябва да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран“, каза той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

 

 

 

Иво Христов обяви, че остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично. 

 

 

 

„Президентът даде интервю, в което потвърди доверието си и аз никога не съм се отмятал от лоялността си към него. Оставам председател на Стратегическия съвет към президента – ангажиментът ми към успеха на президента Радев остава безрезервен и пълноценен. Считам, че това е въпрос на оцеляване на българската демокрация, защото сме в авторитарен режим“, коментира Христов.

 

 

 

„Моята причина да приема тази покана е, че тази битка в момента е решаваща. От нея зависи дали ще се създаде нова политическа ситуация в България и възможност за обрат“, каза Христов и допълни, че статуквото е корупционно и не удовлетворява хората.

 

 

 

 

„Визия за Европа“ е доста компактен документ, който предстои да бъде представен пред хората и това ще бъде задачата на кампанията“, каза още кандидатът за евродепутат.

 

 

 

 

Като водещи приоритети той посочи, че се предвижда стимулиране на публичните инвестиции, по-ефективна и по-малка европейска администрация.

 

 

 

Той коментира и че в България администрацията се разраства драстично в последните години.

 

 

 

„Армия от чиновници, назначени по партийна линия, често с партийни препоръки. На много места в страната, за да постъпиш в общински предприятия, трябва да имаш протекцията на местен партиен лидер от властимащите. На това трябва да се сложи край“, категоричен е Христов.

 

 

 

Като други приоритети от „Визия за Европа“ той посочи: европейски данък върху финансовите транзакции, както и законодателство срещу избягването на данъци и срещу офшорните зони.

 

 

 

„Ако „Апартаментгейт“ хвърли светлина върху имотното състояние на част от българските политици, то не е тайна, че много европейски и български политици притежават сметки в офшорни зони“, обясни той.

 

 

 

 

Христов подчерта, че опозиционният тон не е тон на конфронтация, а това е естественото призвание на всяка опозиция – да контролира властта.

 

 

 

 

„Властта беше застигната от серия от скандали, които се застъпват. Констатацията на провала не е на БСП. Тя е обективна. Един народ, намалял с 2 млн. в рамките на 30 години, в който преобладаващото мнозинство от младежи планира живота си в чужбина, в който пътищата пораждат транспортни катастрофи, а кокаин изплува по плажовете, едва ли има успешно управление“, коментира той.

 

 

 

 

Според него няма да има диалогична и особено цивилизована кампания.

 

 

 

„Политическият дебат е истеричен и очаквам ожесточена кампания“, допълни кандидатът за евродепутат.

 

 

 

 

По повод класацията за медийна свобода, той подчерта, че запазваме 111-то място, между Етиопия и Мали.

 

 

 

 

„Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията. Нашата се оказва африканска, но дори и това сякаш ни е много, защото в последните дни в Африка имаше забележими промени“, коментира той.

 

 

 

Според него българите са апатични и се отказват от участие, за да не бъдат излъгани, но това е най-сигурният начин други да решат вместо тях и отново да бъдат излъгани.

 

 

***
Източник: glasove.com

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024