ИНЦИДЕНТИ

Извънредно! Нощни сблъсъци в Габрово: Нападнаха жандармерията, летят камъни… (СНИМКИ)

Извънредно! Нощни сблъсъци в Габрово: Нападнаха жандармерията, летят камъни… (СНИМКИ)

 

 

126566_660_370

 

Напрежението в Габрово ескалира с настъпването на нощта. Мирният протест от центъра на града премина в сблъсък между протестиращи с качулки и жандармерията, която е заградила подстъпите към циганската махала. Чупят се стъкла, замерят жандармерията с камъни, има ранени, съобщи БГНЕС.

 

 

Шествието стигна до кордона с жандармерия, която е с щитове и каски. Силите за сигурност са разположени в непосредствена близост до ромските къщи.

 

 

Протестиращите скандират „Българи, юнаци“ и „душа и сърце за България“. Групата е от няколко хиляди души. Към нея се присъединиха хора по целия път на шествието.

 

 

 

 

Протестиращите хвърлят предмети по колите на жандармерията.

 

 

 

 

 

Напрежението в Габрово ескалира. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и жандармерия. Чупят се стъкла, замерят жандармерията с камъни. Има вече пролята кръв. Не е ясно дали тя е на протестиращите или полицията.

 

 

 

По-рано днес хиляди се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима цигани, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа. Пред протестиращите излязоха вицепремиерът Томислав Дончев, бивш кмет на града, и сегашният кмет Таня Христова.

 

 

 

 

Габрово е под полицейска блокада, всички подстъпи – входове и изходи на града, са блокирани от полиция. Пътуващите към града биват проверявани и ако нямат настоящ или постоянен адрес на територията на Габрово, биват отклонявани по обходни маршрути.

 

 

 

 

 

 

 

Днес през целия ден интернетът на всички доставчици в града беше спрян под претекст, че има профилактика на предавателните устройства, съобщи БГНЕС.

 

 

 

 

С настъпването на тъмнината младежи с качулки, шалове и фойерверки тръгнаха от центъра на града към циганското гето; специализирани полицейски сили охраняват и протестиращите, и къщите на циганите.

 

 

 

За разлика от вчера, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, днес има организация. Инициаторите на протеста се стремят да запазят спокойствието в града и да не се стига до ескалация на напрежението, въпреки че от протестиращите се чуват гневни възгласи срещу това тяхно намерение.

 

 

 

 

След като днес съдът остави за постоянно в ареста тримата цигани, пребили продавач в неделя вечерта на работното му място, от съображения за сигурност те бяха отведени в Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

 

 

 

 

 

По-рано през деня кметът на Габрово Таня Христова разпореди да бъдат съборени необитаеми постройки, издигнати върху общински терени, за да се не самонастанят роми.

 

Канал 3, Петел

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024