Политика

И „Тренд“ отчете: БСП изпревари ГЕРБ заради „Апартаментгейт“, властта продължава да губи подкрепа

И „Тренд“ отчете: БСП изпревари ГЕРБ заради „Апартаментгейт“, властта продължава да губи подкрепа

Ballot box on a european union flag background. 3d illustration

38%, или малко над 2 милиона българи, декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. 31% казват, че по-скоро ще гласуват. Това сочи проучване на „Тренд“.

43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, а 30% все още не са. Привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации.

 

 

 

 

 

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия. В сравнителен план между изследването на „Тренд“ през март и това през април ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности. Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

 

 

 

 

 

Най-голям дял от електората на „Обединени патриоти“ се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за ЕП. 5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

„Демократична България“ също запазва шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

 

 

 

 

 

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното: „Воля“ (3,6%), „Атака“ (2%), „Възраждане“ (1,6%), НФСБ (1,3%) и „Коалиция за България“ (АБВ) с 1,3%. 4,5% от всички гласуващи заявяват, че ще отбележат опцията „не подкрепям никого“.

 

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024