Политика

Йончева: 12 години сме членове на ЕС, а сме на дъното на всички класации

Йончева: 12 години сме членове на ЕС, а сме на дъното на всички класации

 

1556121947

 

 

 

На 26 май трябва да извикаме към цяла България: „Стани, стани юнак балкански, от сън дълбок се събуди!“

С тези думи водачът на листата на БСП Елена Йончева възпламени зала №3 на НДК, където червените кандидати за Европейския парламент бяха представени пред актива на БСП-София. Пред столичните социалисти излязоха всичките 17 кандидат евродепутати от листата.

Мащабното събитие беше организирано от БСП – София и на него присъстваха над 800 членове и симпатизанти на партията.

 

„Пред България има два пътя – или ще живеем в този авторитарен режим и криминална система, или ще въстанем с бюлетина №18“, заяви пред червения актив Елена Йончева.

 

„Ние ще събудим България, защото 12 години сме членове на ЕС, 12 години вървим към Европа, а сме на дъното на всички класации“, заяви пред социалистите Йончева. „Ние вървим към тази Европа, в която винаги сме вярвали, на социалното достойнство, на справедливостта, на свободата. Сега ние тази Европа не я доближавамe“, продължи Йончева.

 

„Не може ние, българите, да сме белите роби на Европа“, каза тя под аплодисментите на залата. „Минаваш пред селата, а те сякаш са след война – обезлюдени и обезверени“, продължи Йончева.

 

Елена Йончева подчерта, че социалистите ще се преборят за младежката гаранция, детска гаранция, за образователните програми „Еразъм+. „Ние ще се борим за това Европа да има силна външна политика и отбрана, защото това е важно. Важно е, защото в момента гласът на Европа не се чува“, допълни още Йончева. По думите й гласът на Европа не е чут, в резултат на което тръгват тези бежански вълни. Според нея Европа трябва да заеме своето място в световната карта.

 

Три неща са необходими на левицата, за да спечели, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, който говори преди Йончева.

 

„Левицата е силна, когато има кауза. Сега нашата кауза е промяната, а можем да я постигнем с победа. Но за целта ни е нужно: Първо, единство – в нашата партия и в нашата листа; Второ, непримиримост със статуквото, маскирано като стабилност, което всъщност е застой. Трето, ние да бъдем алтернативата, която отваря равни шансове за всеки“, заяви Станишев.

„ЕС е в криза. И ние, социалистите, сме призвани да обърнем посоката, да променим статуквото. Имаме обща кауза и в България, и в Европа. В Европа десницата е готова на всичко за оставане във властта, дори на брак по сметка с националистите. У нас – ГЕРБ и националистите отдавна са в управлението.
Ще се борим срещу вскяка форма на дискриминация за България, ние сме страна със самочувствие и достойнство. Няма дя допуснем Европа на скорости, защото това искат десните – да ни изтласкат в периферията на ЕС.“, заяви Станишев и призова за победата всеки да даде максимума от себе си.

Събрание откри лидерът на БСП-София Калоян Паргов, който заяви: “ Нова, справедлива и социална Европа е нашата цел!“

„Нашата цел е изграждане на нова справедлива и социална Европа, която поставя в центъра си нуждите и стремежите на всеки гражданин, защитава демокрацията, създава равни възможности, постига социална сигурност, гарантира устойчиво развитие и инвестира в бъдещето. Това е модерният социализъм на 21-ви век“, заяви Паргов в речта си пред столичния червен актив.

„Дошло е време разделно, ако позволите да цитирам академик Антон Дончев. Дошло е време всеки да се определи дали е за „Справедливост сега“ или е за запазването на днешното статукво, каза в словото си Калоян Паргов. – Борбата няма да е нито лесна, нито лека. Да си го знаем от сега“.

Лидерът на БСП – София заръча на бъдещите евродепутати да не забравят, че политиката, която ще водят в Европейския парламент, трябва да е близо до проблемите и тревогите на обикновените хора. „България е сред държавите-членки с най-остро изразено социално неравенство и е изоставаща в развитието си икономика. А това трябва да се промени час по-скоро, заяви Калоян Паргов. – Нашият изборен успех ще бъде победа за всички, които искат достоен живот в България. Държава със солидарно общество в социален и справедлив Европейски съюз. Без двойни стандарти. Без две скорости“.

Той заяви пред актива на БСП в София, че всички трябва да си дадат сметка за важността на изборите на 26-и май. „Те са не просто важни, те са жизнено важни! Има смисъл да се гласува на тези избори, защото имат значение не само за Европа. Те ще дадат проекция и на бъдещето управление на България, каза Калоян Паргов. – В Европейския парламент трябва да изпратим достойни българи и професионалисти. Българи, които знаят какъв е националният интерес. Българи, които могат да върнат достойнството на народа ни. Да покажат и докажат, че е равен на другите европейски народи. Ако победим на Европейските избори, това ще постави началото на промяната в България. А защо не и в София? Да променим модела, който десетилетия действа срещу интересите на хората. Това трябва да постигнем!“

 

Eпицентър

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024