СВЯТ

Киев се пречупи! Ще преговаря с Путин след призива му „Зеленски, ти си на ход!“

Киев се пречупи! Ще преговаря с Путин след призива му „Зеленски, ти си на ход!“

epa07520381 Ukrainian showman and comedian, and Presidential candidate Volodymyr Zelensky reacts at his campaign headquarters following a presidential elections in Kiev, Ukraine, on April 21, 2019. Ukrainians voted during the second round of Presidential elections on 21 April 2019.  EPA/STEPAN FRANKO

 

 

 

Новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски е готов да обсъжда нови условия за съвместно съществуване на неговата страна и Русия, предаде ТАСС.

 

 

„Още веднъж подчертавам, че съм готов на преговори. Надявам се, че на скорошната среща в нормандски формат Русия ще демонстрира готовност за деескалация. От наша страна ние сме готови да обсъждаме нови условия за съвместно съществуване на Украйна и Русия“, отбеляза Зеленски.

 

 

 

Според него конкретно потвърждение на готовността на Русия за деескалация трябва да стане взаимният обмен на задържани по формулата „всеки срещу всеки“.

 

 

 

 

Руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция в Пекин преди дни, че иска да знае позицията на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски за уреждането на конфликта в Източна Украйна, съобщи ТАСС.

 

epa07216977 Russian President Vladimir Putin delivers his speech during the United Russia Party Congress in Moscow, Russia, 08 December 2018. The pro-Kremlin party United Russia is the country's main ruling political party.  EPA/SERGEI ILNITSKY

 

„Ако ние се срещнем един ден, ако започнат някакви преговори, което не изключвам, ние трябва да поговорим най-вече за това как да приключим конфликта в югоизточна Украйна“, заяви Путин в края на посещението си в Китай, където участва в международния форум „Един пояс, един път“.

 

 

Той отбеляза, че за уреждането на конфликта има „само един начин – изпълнението на Минските договорености“, а за целта на ход сега е новият украински президент.

 

 

 

Жителите на Украйна окачват от бъдещия президент на страната решение на конфликта в Донбас, защото „всички са уморени“ от тази ситуацията, каза Путин. Той посочи също, че Москва обмисля възможността да облекчи процедурата за получаване на руско гражданство за всички украински граждани, а не само за жителите на сепаратистките области в източната част на страната.

 

 

 

В сряда Путин подписа указ, който опростява процедурата за получаване на руски паспорти от жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна.

 

 

 

Ден по-късно той уточни, че тази опростена процедура може да важи и за всички граждани на Украйна.

 

Факти БГ

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024