Политика

Мария Габриел: Томислав Дончев ще следи за фалшиви новини, които манипулират изборите в България

Мария Габриел: Томислав Дончев ще следи за фалшиви новини, които манипулират изборите в България

 

ГАБРИЕЛ879-167935-1_wide

 

 

 

Система за ранно предупреждение за фалшиви новини по време на изборите е създала ЕК. За новата мярка съобщи в Брюксел българският еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ за евровота Мария Габриел, пише monitor.bg.

Тя обясни, че се създава група между държавите членки, европейските институции и кибер агенцията ENISA, която да координира случаите на заплаха от фалшиви новини. Всяка държава членка ще има точка за контакт, а за България за това ще отговаря вицепремиерът Томислав Дончев.

 

 

 

 

КОМЕНТАР ОТ МРЕЖАТА:

А на какво основание партиен член на изпълнителната власт ще отговаря  за това и каква е гаранцията че няма да взема едностранно решения в полза на неговата партия..тия или ги вземат от детската градина или си мислят че всички останали са там.

 

 

 

 

“За първи път правим подобно нещо. В реално време ще се следи заплахата от фейкове, както и източника им, за да може институциите да реагират бързо”, каза Габриел. Системата ще работи и за местните избори, които ще се провеждат в ЕС до 2020 година. Габриел е предложила също така в следващия бюджет по програма “Креативна Европа” да бъдат заложени 61 млн. евро за подпомагане на качествената журналистика.

 

 

 

“Много е хубаво, че сега имаме тези механизми за обединяване на човешки и бюджетни ресурси за борба с дезинформацията”, заяви тя и допълни, че предстоящият евровот през май ще бъдат тест за свършената работа по отношение на фалшивите новини.

 

 

 

Еврокомисарят коментира още, че България е на първо място по работещи жени в IT сектора. У нас в сферата на информационните технологии работели 30% жени, а като цяло в ЕС този процент бил 16. “В Европа липсват 350 хил. IT специалисти, като до 2020 година те ще бъдат 500 хил.”, обясни Габриел.

 

 

 

 

Водачът на листата на ГЕРБ коментира и скандала с евтините апартаменти на властта, като не скри, че темата я притеснява, защото ни отдалечава от истинския дебат по време на предизборната кампания. “Искам да се чуе, че националния ни интерес не е в противоречие с европейския”, подчерта Габриел.

 

Петел, Монитор

Политика

More in Политика

big_0000000005ba

Сачева: ГЕРБ вече няма да приеме Асен Василев за финансов министър – лъже без да му мигне окото

март 20, 2024
пеефски 0

Пеевски: Текстът на споразумението го писахме лично с Кирил Петков, съгласуван е с ГЕРБ

март 20, 2024
румен радев-2

Радев с позиция за кабинета „Габриел“, изтегля ли указа си?

март 19, 2024
phpgebaxh_559x345

Денков обяви, че Габриел няма качества за премиер, Асен Василев я нарече „новото лице на мафията в България“

март 19, 2024
габи-радев

Габриел представи кабинет на президента, Тагарев няма да е военен министър

март 19, 2024
пп-дб-1

Тревога в ПП! Петков и Василев подпалиха телефоните: Готови ли сме за избори

март 19, 2024