ОБЩЕСТВО

МВР прати допълнителни патрули по границите заради мигрантския бунт в Гърция, готви се за криза

МВР прати допълнителни патрули по границите заради мигрантския бунт в Гърция, готви се за криза

 

 

1552050341

 

 

 

От вчера на границите има допълнителни патрули, има готовност за въвеждане на план за действие при кризи. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер „Фокус“.

Маринов обясни, че българските власти следят ситуацията с мигрантите в Гърция.

„Имаме информация за подготвяне на миграционни процеси от по-дълго време. Във връзка сме с всички съседни държави. Към момента в Гърция има известно напрежение. От вчера следобед сме усилили нашите граници с допълнителни патрули, имаме готовност за въвеждане и на план, който сме разработили за действие при кризи. Областните дирекции на МВР също са в готовност. Имаме информация, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и за нашата граница“, заяви вътрешният министър.

От началото на годината 692 нелегални мигранти са опитали да преминат незаконно границите на страната, уточни министърът.

„За 2018 г. на вход на държавната граница са задържани 689 незаконни мигранти, което е със 7% по-малко в сравнение с 2017 г – тогава са били 743 лица. Сред задържаните преобладават граждани на Афганистан – 28%, Ирак – 20%, Сирия – 15%, и другите са от различни други дестинации“, заяви Маринов и посочи, че най-динамична на вход е българо-турската граница, където са отчетени 53% от общия миграционен натиск.

„5311 лица са направили опит да навлязат незаконно в страната оттам, като 350 са задържани от български гранични власти, а на останалите незаконното преминаване е предотвратено от турските власти“, коментира той.

Маринов посочи, че се отчита 23% намаление спрямо 2017 г., когато на българо-турската граница са установени 6904 лица.

„През 2018 г. се наблюдава засилване на миграционния натиск към българо-гръцката граница – 47% от общия миграционен натиск. Там са регистрирани 4662 лица, направили опит да преминат незаконно в страната“, заяви Маринов. По думите му през 2017 г. на българо-гръцката граница са установени около 803 лица, което представлява шест пъти увеличение.

„През 2018 г. на изход на държавната граница са задържани 634 незаконни емигранти, което е със 74% по-малко спрямо 2017 г., когато са били 2413. Тук също пребивават гражданите на Афганистан и Ирак“, коментира той.

Маринов посочи, че от 1 януари 2019 г. до 31 март 2019 г. общият миграционен натиск на границата е 692 лица, от които са задържани около 112 граждани на трети страни, а за останалите е предотвратено незаконното им преминаване. Отново преобладават гражданите на Афганистан и Ирак. „От началото на годината на българо-турската граница са задържани 43 незаконни емигранти“, съобщи той.

Маринов коментира и темата с лицето Тодор Николов, който отправи заплахи към премиера Бойко Борисов в социалната мрежа.

„Беше установен и задържан във Варна с полицейска заповед. Оръжието се оказа, че е въздушно, което беше иззето и му беше направена експертиза“, обясни той. Маринов обясни, че всеки един такъв сигнал се проверява.

Вътрешният министър посочи още, че вчера на протест пред Министерски съвет са задържани няколко криминално проявени лица.

 

Фокус, Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024