Политика

Местан може да се „спаси“, ако загиналото бебе не е било в специално столче!

Местан може да се „спаси“, ако загиналото бебе не е било в специално столче!

 

лютви655-402-liutvi-mestan-1200x628-resize-quadrant(C)

 

 

 

Лежало ли е починалото бебе в кош в колата и било ли е обезопасено с колан? Това е въпросът, който може да реши съдбата на Лютви Местан след фаталната катастрофа, при която почина 6-месечно пеленаче.

 

 

 

 

 

„Това ще реши съдебна автотехническа експертиза, която предстои да се насрочи, след като се съберат всички доказателства. Ще стане ясно и как точно се е случило пътното произшествие“, обясни пред „България Днес“ заместник – окръжният прокурор на Кърджали Димитрина Ригова.

 

 

 

 

 

До късно вчера течеше оглед на местопроизшествието от вещи лица и експерти по пътна безопасност, който продължи и след редакционното приключване на броя. Тъкмо от тази проверка зависи до голяма степен изходът на разследването и съдбата на лидера на ДОСТ, категорични са специалисти.

 

 

 

 

 

По закон задължително бебешкото столче трябва да гледа назад, като това правило е абсолютно задължително до 15-месечна възраст.

 

 

 

 

 

За най-безопасна точка се счита средата на задната седалка, тъй като там детето се намира далеч от вратите на автомобила, а също гърбовете на предните седалки и съответно рискът за евентуален удар в тях е по-малък.

 

 

 

 

 

 

Глобата на КАТ за возене на дете в кола без подходящо детско столче е 50 лв. В закона не е изрично упоменато каква отговорност и от кого се носи при фатален инцидент с дете в зависимост от това в достатъчно надеждно обезопасено столче ли е било или не.

 

 

 

 

 

Срещу Лютви Местан бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя, като наказанието предвижда затвор от две до шест години. Той вече е на свобода като дори наложената му парична гаранция от 10 000 лева днес бе отменена. 

 

 

 

 

Окръжният съд в Кърджали отмени гаранцията от 10 000 лева на  Местан, която му бе наложена от прокуратурата за катастрофата край ГКПП „Маказа”, където загина 6-месечно бебе, съобщи „24 часа”.

 

 

 

Един от аргументите на магистратите е, че нямали яснота за имущественото състояние на политика. Решението е окончателно.

 

 

 

Засега в сила остават други 2 мерки, наложени на Местан от прокуратурата – забрана да напуска страната и взетата шофьорска книжка.

 

 

 

„Щом за корупция дават 20 години затвор, значи и за причинена смърт на бебе при катастрофа трябва да се присъжда толкова.“

 

 

Това заяви кметът на родопското село Фотиново Сунай Сали. Той бе сащисан, след като лидерът на ДОСТ Лютви Местан бе пуснат от ареста срещу петцифрена гаранция 24 часа след неговото задържане.

 

 

 

След фаталния инцидент родителите на бебето са в болницата в Кърджали и са в шок от трагедията. Местан бе зад волана на другата кола, която по показанията на бащата на пеленачето не спряла на знак „Стоп“, тъй като идвала от път без предимство. Разследването покрусеният от трагичния случай Местан ще следи от вкъщи, а не зад решетките.

 

 

 

 

„Това не е нормално! Нали знаете приказката, че за кокошка няма прошка, а за милиони няма закони? Твърде възможно е името на Местан да му помогне след инцидента“, казва още Сали и добавя с увереност, че ако на мястото на Лютви Местан беше обикновен човек от народа без политически постове, то със сигурност той още щеше да търка наровете в следствения арест.

 

 

 

 

Опасения за честността на процеса споделят и близките на семейството на загиналото бебе. Те са категорични, че бащата Юсеин не се е движил с превишена скорост, а е мислил, че човекът, идващ от пътя отстрани, ще спре на ограничителния знак.

 

 

 

 

В същото време съпругата на Местан Ширин е изявила желание да отиде на погребението на детето в разговор с бащата, бабата и дядото на покойното пеленаче. Вчера прокуратурата отне шофьорската книжка на Местан временно, отделно му бе наложена и забрана за напускане на страната.

 

Факти БГ, 24 часа

fakti.bg

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024