СВЯТ

НАТО готви отговор на „руската агресия“ в Черно море

НАТО готви отговор на „руската агресия“ в Черно море

отговорbig_1a52

 

 

 

НАТО е решено да гарантира безопасното преминаване на украински кораби през Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море и да засили въздушното наблюдение в района, съобщи американският пратеник в алианса.

 

 

 

Постоянният представител на САЩ в Организацията на Северноатлантическия договор, посланик Кей Бейли Хътчисън, заяви, че ще бъде одобрен пакет от мерки по време на двудневната конференция, която ще започне във Вашингтон в сряда, пише Блиц.

„Мисля, че работим по пакет, който да представим на външните министри, като той ще засили наблюдението, както въздушното наблюдение, така и повече кораби на държави от НАТО, които влизат в Черно море, за да се уверим, че ще е безопасно за украинските плавателни съдове да преминават през Керченския пролив в Азовско море”, каза Хътчисън, цитирана от осведомителните агенции.

 

 

 

 

 
Посланикът добави, че тези мерки са много важни, за да се гарантира, че „страните около Черно море са в безопасност от руска намеса”.

 

 

 

 
„Много е важно Румъния, България и Украйна, както и Грузия, да имат сигурност в тази зона на Черно море както за корабите, така и за безопасността си на сушата”, подчерта Хътчисън.

 

 

Американският посланик добави, че пакетът от мерки е изготвен след инцидента в Керченския пролив.

 

 
Според Хътчисън е „недопустимо украинските моряци да се държат все още в затвор в Москва”. Тя твърди, че хората трябва да се убедят, че „има възможност да се сдържи агресията на Русия”.

 

 

 

Освен това Хътчисън обвини Русия в нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие. Както тя твърди, САЩ са били принудени да спрат да спазват споразумението, тъй като е трябвало „да регулират военния потенциал, като се опитват да сдържат онези, които нарушават самия договор”.

 

 

 

 

НАТО  стартира днес и учение в Черно море с участието на украински и грузински кораби. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.
Тя се проведе в навечерието на срещата на външните министри на страните-членки, който ще се състои на 3 и 4 април във Вашингтон. Срещата е по повод 70-та годишнина на НАТО.

 

 

 

„Днес кораби от военноморската група на НАТО се намират в Украйна и Грузия. Те ще участват в ученията „Морски щит“ с участието на украински и грузински кораби“, каза той.
На министерската среща НАТО ще обсъди провеждането на нови учение с Грузия.
 

 

 

 
„Очаквам, че външните министри ще се договорят за нови учения с грузинските сили, по-конкретно за подготовката на нейните морски сили и брегова охрана. Ние ще продължим нашите посещения в грузинските пристанища“, обеща Столтенберг.
 

 

 

 
Той също така напомни, че от 2018 г. НАТО е увеличил с почти 50% продължителността на своето военно присъствие в Черно море.

 

 

На 29 март кораби на Втора постоянна военноморска група на алианса навлязоха в Черно море. Тази мисия е планирана отдавна и не е свързана с изборите в Украйна, които се състояха вчера. Главната цел на групата е провеждането на маневрите „Морски щит 2019“.

 

 

Блиц, Петел

СВЯТ

More in СВЯТ

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024