Политика

Президентът съсече Борисов директно: Една диктатура може да се осъществи само от властта. Властта в момента е в господин Борисов

Президентът съсече Борисов директно: Една диктатура може да се осъществи само от властта. Властта в момента е в господин Борисов

 

-Радев-усмихнат-e1521194106166

 

Президентът съсече Борисов директно.

 
„Една диктатура може да се осъществи само от властта. Властта в момента е в господин Борисов. И няма как един Диктатор да е извън управлението и в същото време да е Диктатор, освен ако господин Борисов не се възприема като опозиция на своето управление или иска по някакъв начин да се дистанцира от собственото си управление. Искам Промяна, решителна и безкомпромисна! България да стане нормална, просперираща, европейска държава!“

 

Респект Господин Президент!

 

Обхватът на този скандал надхвърля границите на България. Така президентът Румен Радев отговори на въпроса защо смята, че проблемът с имотите на властта е проблем на националната сигурност в предаването „Панорама“ по БНТ.

 

Аз не колекционирам апартаменти. Имам само едно жилище, придобито по всички правила, подчерта президентът.

 

 

 

 

„Искам да е абсолютно ясно, че аз не колекционирам и не заменям апартаменти. Скандалът с апартаментите е въпрос на национална сигурност, защото обхватът му надхвърля далеч обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите, уронва държавността. Той уронва и нашия имидж навън и вече се шири по световните медии“, заяви Радев.

 

 

 

 

 

„Имам само едно жилище и то е придобито много преди да вляза в политиката, не в „Гео Милев“, а в „Редута“. Мога да докажа всеки един лев. Мисля, че това са отчаяни опити на властта да приравни имотните проблеми на управляващите с жилищата на всички българи, да изкара, че всички са маскари и по този начин да размие собствените си безобразия. Да, придобил съм жилище от фондовете на Министерството на отбраната в Пловдив и то чак като полковник, командир на авиобаза“, допълни той.

 

 

 

 

„На цени, определени от държавата и еднакви за целия вход – от старшината до полковника. Сега ще търсим ли сметка на Министерство на отбраната защо е имало жилищна политика и от хилядите военнослужещи, които са закупували на тази определена от държавата цена. Няма нищо общо между социалната политика на МО и забогатяването от власт. Ако някой трябва да отговаря, това са управляващите днес. Да отговарят на въпроси как са придобити средствата за закупуване на луксозни жилища, елитно образование на деца, по какъв начин са закупувани“, посочи той. Според него, ако искаме да бъдем нормална европейска държава, трябва „Апартаментгейт“ да има последствия.

 

 

 

 

 

„Не искам да истеризираме проблема, но този „Апартаментгейт“ носи в себе си мощен заряд на негодувание и непримиримост на хората. „Апартаментгейт“ е исторически шанс. Най-сетне имаме реакция и то реална, на медийни публикации, на обществен натиск“, каза още Румен Радев.

 

Апартаментгейт“ е възможност да започнем на чисто, подчерта президентът.

 

 

 

 

 

Всичко трябва да се разкрие – имоти, сметки зад граница, всичко трябва да излезе наяве, заяви той.

 

Докато някои от днешните политици са трупали състояние от политиката в началните години на прехода, аз съм живял години в авиогородок – блокчета край пистата, заяви президентът.

 

 

 

 

 

Няма как да застана от едната страна на някаква партийна барикада, защото вчера освободих Иво Христов, колкото и да не искам, коментира президентът.

 

 

 

 

 
„Мое твърдо убеждение е, че бъдещето на България зависи изключително много от това доколко сме способни да се интегрираме в Европа. Тази интеграция не става само с креслива защита на националните интереси на площада в Брюксел и с хора. За да имаме пълноценна интеграция и ефективна защита на нашите национални интереси, трябва в Европейският парламент да отиват личности, които познават добре европейската история, култура, динамиката на политическите, икономическите и духовните процеси в Европа. Мисля, че г-н Христов със своите качества, със своят опит в Европа ще бъде едно много добро решение за България“, допълни още президентът. Той посочи, че има всякакви конспиративни теории по отношение на Иво Христов.

 

 

 

 

„Всички те като че ли имат една основна цел, да се заглуши големият скандал, който се вихри и за който говорихме“, допълни още Радев. На въпрос дали той застава на страната на БСП в предизборната битка, президентът заяви: „Няма как да застана от едната страна на някаква партийна барикада, защото вчера освободих г-н Иво Христов, колкото и да не искам. Той ми е необходим тук. Аз го освободих с мой указ. Така че няма никакви основания за подобни тълкувания“.

 

 

 

 
По повод критиките на ГЕРБ, че президентът съгласува всичко с БСП, Румен Радев уточни, че уважава личния избор на Иво Христов.

„Не се притеснявам. Няма как изобщо да ме слагат в един кюп с която и да е партия, защото аз се водя от моята си политика и моите принципи, които не зависят от никоя партия. Не ги съгласувам с никоя партия. Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция. Останалото са конспирации“, допълни още той.

 

 

 

„Последният КСНС постигна нещо много важно – разкри липсата на политическа воля за реална борба с корупцията. Докато някои от днешните политици са трупали състояния в началните години на Прехода и покрай други интересни занимания, аз съм живял 13 години в авиоградче – в порутени блокчета на поляната до пистата, полети, дневни и нощни, дежурства и после 24-часова готовност и после 10 години лашкане по квартири. Ако съм имал нарушения, съм щял да бъда санкциониран от Министерството на отбраната. Всичко е публично, ясно описано в моята декларация“, подчерта президентът.

 

 

 

 

 
„Жалките напъни да бъда въвлечен в имотните далавери на властта, само ме амбицират да бъда още по-непримирим и всичко да излиза наяве. Институционалната разруха, породена от корупция и политически цинизъм е фундаментална и неотложна тема. От нейното развитие зависи по кой път ще поеме България. Участниците на КСНС направиха доста, за да го обезмислят, свиках три съвета на тема „Отбрана“, настоявах да се реализират проектите за модернизация, да вървят трите заедно, да бъдат изгодни за България“, заяви Радев.

По думите му са се постигнали много добри решения, пълен консенсус, който се е разпаднал още на излизане от президентството.

 

 

 

 
„Процесът на модернизация отиде в светлото бъдеще. Свиках и съвет за Антикорупционния закон. Виждаме разпада и днес. По тази причина престанах да свиквам този съвет. Последният съвет постигна нещо много важно – разкри липсата на политическа воля за реална борба с корупцията. Опитите за политизация на този проблем. КСНС показа краха на т. нар. антикорупционен модел. Партиите вместо да се чистят сами, те ревностно бранят тези хора. Дори ги изкарват някакви морални герои. Остават на значими постове в партиите, а правителството се отказа от повече оставки, защото те вече прехвърлят критичната маса. НС абдикира от отговорността си да контролира и да се изкаже по отношение на КПКОНПИ“, допълни той.

 

 

 

 

Според него има разлика между оставките – едните са доброволни, а за другите може би не е така.

„Управляващите създадоха закон и орган, които да ги прикриват и оневиняват. В момента управляващото мнозинство избира председателя на Антикорупционната комисия. Искам да разсея внушението, че съм настоявал аз да избирам ръководството на Комисията. Винаги и тогава, и сега продължавам да настоявам, че трябва да има институционален баланс при този избор, както и при „тримата големи“. Целенасочено бяха унищожени моите квоти. На практика управляващите напълно капсулираха контрола върху този орган единствено при себе си. Резултатите, както обичат да казват, са видими“, каза още Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

„Не подчинявам решенията си на критерия дали ще доведат до конфликт с премиера, а на това дали са добри за България. За това не съм склонен на компромиси, особено когато става въпрос за стил на управление. Ръководството на държавата не трябва да става на основата на лични договорки и лични съглашателства“, каза той. Президентът посочи, че работи активно за привличането на чуждестранни инвестиции в България и за добрия имидж на страната.

 

 

 

„Това не е ли в интерес на правителството? Когато премиерът на Китай беше тук миналата година, тук му предложих: „Дайте да направим един глобален център за партньорство“, разказа президентът и уточни, че още на другия ден българското правителство е приело тази идея. „Това да не би да е в полза на България и на правителството? В тяхна полза е“, заяви още държавният глава.

 

 

 

 
Попитан какъв е българският национален интерес в момента – да запази стабилността или да се промени статуквото, Румен Радев отговори: „Кое статукво – на сауните и персоналните асансьори, на безнаказаността, на мизерните доходи и емиграцията, на топящото се население? Разбира се, промяна. Решителна и безкомпромисна“.

 

 

 
На въпрос дали са е разпознал в опасенията на премиера Бойко Борисов, че президентът иска повече власт, държавният глава посочи, че може трудно да изтълкува тези думи на премира. По думите му диктатура може да се осъществи само от властта, а тя в момента е в премиера Бойко Борисов. „Няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор. Освен, ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си“, уточни още президентът.

 

 

На въпрос каква промяна иска, държавният глава уточни, че целта му е България да стане нормална просперираща европейска държава.

 

БНТ, Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024