Политика

Прокуратурата оневини Боил Банов! Няма да има разследване за аферата „Ало, Банов съм!“

Прокуратурата оневини Боил Банов! Няма да има разследване за аферата „Ало, Банов съм!“

 

123919_660_370

 

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов. Става дума за подадения сигнал срещу Боил Банов от Елена Йончева във връзка с казуса „Ларгото” в София. Корупционната афера бе кръстена от червената депутатка „Ало, Банов съм!“.

 

 

 

 

На 11.04.2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление, съобщи БГНЕС.

 

 

 

Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – до БСП, до Елена Йончева и до Григор Здравков, уточниха от прокуратурата.

 

 

 

 

Прокурорската преписка е образувана по материали, изпратени по компетентност от ВКП за незабавна проверка, които съдържат медийни публикации (статии от електронното издание на „24 часа“ и агенция „ПИК“), в които се цитират изявления на народния представител Елена Йончева, че министърът на културата Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 000 лева неустойка на фирмата – строител на втори и трети етап на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ („АККК- Сердика „), известен като „Ларгото“. В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Боил Банов.

 

 

 

 

Прокурорът установява, че липсват достатъчно данни, които да установяват елементи от състава на престъпление от общ характер. “Категорично не се установи каквото и да е нарушение на служебни задължения от длъжностни лица – министър, заместник – министър и др. лица, които са изпълнявали функциите на възложител, по смисъла на ЗОП в инкриминирания период на изпълнение на проекта. Още по-малко може да се прави извод за извършени от тях действия със специална цел – набавянето на имотна облага за себе си или за другиго”се посочва в мотивите на прокурор Николов.

 

 

 

 

“Длъжностните лица са действали законосъобразно и правилно, в съответствие със задълженията по сключените договори, положили са значителни усилия за изпълнението им в срок и са предприели необходимите действия за качествено и точно изпълнение на проекта, осъществявайки необходимия контрол при изпълнението, включително проследявайки и документите за отчетността на разходваните суми.

 

 

 

 

Не се установи изготвяне на актове при извършване на строителството и изпълнението на проекта, в които да са удостоверени неверни обстоятелства. Не се установи и забава при изпълнението на проекта, която да е основание за претендиране и изплащане на договорената неустойка. Фактически всички актове във връзка със строителството са изготвени към момента на настъпване на обективните обстоятелства, които са били повод за изготвянето им и чрез тях е удостоверено обективното състояние на изпълнението на СМР в конкретния момент.

 

 

 

 

Липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство. Намесата на прокуратурата е оправдана при деяния с висока степен на обществена опасност, които осъществяват от обективна и субективна страна състав на предвидено в особената част на НК престъпление, а с оглед изложеното, в настоящия случай такава намеса не е необходима”, заявява в мотивите си още държавното обвинение.

 

 5gmedia, БГНЕС

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024