ОБЩЕСТВО

Прокуратурата поиска по 20 г. затвор за Иванчева и Петрова, те завеждат дело срещу Гешев

Прокуратурата поиска по 20 г. затвор за Иванчева и Петрова, те завеждат дело срещу Гешев

деси6999820
Специализираната прокуратура поиска от съда по 20 години затвор за Десислава Иванчева, бивш кмет на район ”Младост”, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Прокуратурата поиска още и отнемане на цялото им имущество.

Пледоарията на държавното обвинение продължи близо 4 часа и приключи преди малко. Това,което вбеси аудитория бе, че обвинителите четяха изключително бавно и непрекъснато повтаряха тезите  си.

 

 

 

 

Според тях Иванчева е основният извършител в искането на подкуп в размер на 1917 минимални работни заплати, което прави 979 915 лева, както и получаването на подкуп в размер на 268 минимални заплати или 136 908 лв., предаде репортер на Фрог.

 

 

 

 

 

Любопитното е, че в изложението си прокуратурата не се обоснова на нето едно СРС. Припомняме, че след акцията по задържането на двете кметици през април 2018 г. заместник-главният прокурор Иван Гешев се хвалеше, че има много СРС-та.

 

 

 

 

Един от обвиняемите, Петко Дюлгеров, сочен като посредник при предаване на подкупа, се отказа от показанията си, дадени в досъдебната фаза, като обясни, че той е бил притискан.

 

 

 

На днешното заседание прокуратурата твърди, че неговите обяснения за натиск са несъстоятелни и това е била защитната му теза.

 

 

 

„Ще заведем дело срещу Гешев за подвеждане и неправилна информация по медиите, за клевета. Ще има ответен удар по това, което той е излъгал пред медиите”. Това заяви подсъдимият бивш кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева.

 

 

 

Истината винаги побеждава. Тя винаги е на страната на този, който не лъже и който се бори за правилните каузи. Слава Богу, ние се оказахме достатъчно силни. Истината те прави силен, а ние се позовахме на нея, каза още Иванчева.

 

 

Заедно с другите двама обвинени – нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров, Иванчева се яви в Специализирания съд, където започнаха финалните пледоарии по делото срещу тях.

 

 
Процесът срещу тримата отне на правораздавателната ни система близо една година, след като на 18 април 2018 г. Иванчева и Петрова бяха задържани с белязани пари пред спортното министерство в София.

 

 
„Нямаше нито един свидетел, който да намекне, че е имало умисъл или нещо, което ние по някакъв начин да сме искали – пари за нас или наша полза”, категорична е Десислава Иванчева.

 

 

 

„Според всички проверки, като вътрешен одит и АДФИ, нямаме и за 10 лв. забележка. Ние сме си работили законово“, допълни още тя.

 

 

 

На въпрос каква е равносметката ѝ за последната година, откакто тече процесът срещу нея, тя отговори: „Опропастен живот – на близки, на приятели, на познати. Разболяна психика и физика”.

 

 

 

Заместничката ѝ Биляна Петрова пък намекна за очакващи се изненади в съдебната зала.

 

 

 

„Днес ще видите, че обвинителният акт и сценарият се различават значително. Сценарият не почива на факти и доказателства. Ще се види, че прокуратурата си е измислила една картинка. Благодарение на тази картинка и скалъпени доказателства, една година животът ни е разбит – 8 месеца в ада и 4 месеца под домашен арест“, коментира тя.

 

 

 

И според двете в обвинителния акт на прокуратурата има „измислени реплики и срещи”, а целта е била една – да се премахне законно избрания кмет на района.

 

 

 

До прецедента делото да е в неделя се стигна, след като се оказа, че нито един от адвокатите не може да дойде в четвъртък или петък поради прекалено голяма заетост и други дела

 

Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/desislava-ivancheva-istinata-pobejdava-obvinitelniiat-akt-bez-dokazatelstva-fakti.html

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024