Европа

Речта на Макрон неубедителна за 63% от французите, протестът на „жълтите жилетки“ продължава

Речта на Макрон неубедителна за 63% от французите, протестът на „жълтите жилетки“ продължава

 

Macron-bgnes-1200x628-resize-quadrant(C)

 

 

 

Проучване, проведено за вестник „Фигаро“, установи, че 63% от хората смятат, че Макрон е бил неубедителен, а 80% смятат, че протестите на “жълтите жилетки” ще продължат, съобщава АФП.

 

 

 

Финансовият министър на Франция обеща, че новият кръг данъчни облекчения, обявен от президента Еманюел Макрон, ще бъде от полза за хората с ниски доходи и няма да удари бюджета заради планираните съкращения на разходите.

 

 

 

Говорейки в четвъртък вечерта, Макрон обеща допълнително намаляване на данъка върху дохода на стойност 5,0 милиарда евро (5,5 милиарда щатски долара), в отговор на петмесечните протести срещу жизнения стандарт от страна на антиправителствените демонстранти “жълти жилетки”. “Няма да позволим разширяване на дефицита”, каза министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. “Няма да позволим общественият дълг да се разшири.”

 

 

 

Льо Мер каза, че се надява 15 милиона домакинства да се възползват от новите мерки. Те ще дойдат с пакет от данъчни облекчения и надбавки за доходи на стойност 10 милиарда евро, които бяха обявени през декември. Той предположи, че това ще бъде постигнато чрез “омекотяване” на най-ниската категория на данъка върху дохода – който е определен на 14% – и че сегашното ниво е “твърде брутално” и “неубедително”.

 

 

 

Намаляването на публичните разходи по посока на намаляване на данъците ще бъде основно предизвикателство за централисткото управление на Макрон, като се има предвид чувствителността във Франция за всякакви промени в обществените услуги.

 

 

 

Макрон предложи някои правителствени агенции да бъдат съкратени и дадени бюрократи и държавни служители да бъдат прехвърлени от Париж в провинциална Франция. Намаляването на данъците също се очаква да бъде финансирано чрез премахване на данъчните облекчения за компаниите, чрез насърчаване на хората да работят повече и чрез намаляване на безработицата, която е спаднала според Макрон до 8,8% от 9,4%.

 

 

 

Бюджетният дефицит на Франция се очаква да бъде 3,1% от БВП тази година.

Днес реакциите от речта на Макрон, която бе определена като повратна точка за неговото президентство, бяха смесени.

 

 

 

“Макрон не се е отказал от нищо”, пише коментаторът Жан-Франсис Пекрес в бизнес изданието „Ехо“. “Еманюел Макрон е вложил известна хуманност в своя либерализъм, но не е променил стратегията си.”

 

 

БГНЕС

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024