СВЯТ

Руската църква: Пожарът в „Нотр Дам“ е страшна поличба! Предрекъл ли е Виктор Юго трагедията?

Руската църква: Пожарът в „Нотр Дам“ е страшна поличба! Предрекъл ли е Виктор Юго трагедията?

big_1a72

 

 

 

Пожарът, обхванал един от главните символи на Париж – катедралата Нотр Дам – е станал причина за голяма загуба и е страшна поличба. Скръбта по нея сближава православните и католиците, заяви заместник-председателят на Отдела по външно-църковни връзки на Руската патриаршия протоиерей Николай Балашов.

 

 

„На Запад в момента е първият ден от Страстната седмица. Голяма загуба, страшна поличба, чийто смисъл тепърва ще разберем и която причинява остра болка, пълни сърцата със състрадание и ни сближава с нашите западни християнски братя“, заяви той цитиран от осведомителните агенции.

 

 

 

Балашов отбеляза, че „и нашата история, и нашата душа е свързана с тази древна твърдина на Христовата вяра, формирала тази Европа, която ни е неизразимо скъпа, която дори за най-самобитните руски мислители <…> е била „страна на свети чудеса“. „Божията майка ще пази западните християни в тези часове на скръб“, казава в заключение Балашов.

 

 

 

В романа си „Парижката Света Богородица” писателят описва събития, наподобяващи трагедията от понеделник=

 

 

 

Обхваната от пламъци катедрала „Нотр Дам” е мястото, увековечено в романа на великия писател Виктор Юго „Парижката Света Богородица”. В книгата има пасажи, в който се описва пожар в църквата, а въпросните сцени изключително много наподобяват тези от случващото се в Париж в последните часове. Това накара много потребители в интернет да се запитат предракъл ли е Юго пожара, който потопи в скръб цяла Франция.

 

 

 

Романът е публикуван през 1831 г. Действието се развива в Париж през Средновековието (1482 г.) по времето на Луи XI.

 

 

 

През 1830 г. Виктор Юго се сблъсква с непосилната задача, поставена му от неговия издател, за една година да напише романа „Парижката Света Богородица“. Крайният срок, в който трябва да предаде книгата, е февруари 1831 г. През лятото на 1830 г., след шест месеца на забавления и фрустрация от възложената задача, най-накрая започва работа по романа. За да спре да отлага писането, събира всичките си дрехи и ги заключва, остава само с един голям шал. Денонощно работи по книгата. На 14 януари 1831 г., две седмици по-рано от крайната дата, романът е завършен и публикуван.

 

 

 

 

Една от основните цели на писателя е да накара съвременниците си да осъзнаят стойността на готическата архитектура, която е пренебрегвана и често разрушавана, за да бъде заменена от нови сгради.

 

 

 

„Нотр Дам” е построена през 1163 – 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на Париж. Първият й камък е поставен от папа Александър III. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите в света, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император.

 

 

Църквата е посещавана от милиони туристи от цял свят всяка година./ Нова тв

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024