Европа

Светът е потресен от трагедията в Париж! Говорителят на Нотр Дам: Вътрешността гори, нищо няма да остане

Светът е потресен от трагедията в Париж! Говорителят на Нотр Дам: Вътрешността гори, нищо няма да остане

 

 

127015

 

 

 

Говорител на катедралата Нотр Дам в Париж съобщи, че цялата дървена вътрешност на сградата гори и най-вероятно тя ще бъде унищожена изцяло, предава Bloomberg.

Според цитата на американската агенция, Анфре Фино е заявил: „Всичко гори, нищо няма да остане след пожара“.

 

 

 

В момента пожарникарите се опитват да спасят предметите на изкуството и други ценности, които се намират в катедралата.

 

 

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е „емоция за цялата нация“ да гледа обгърнатата в пламъци катедрала Нотр Дам и как се срутва кулата й, предава AFP.

 

 

 

„Нотр Дам е обхваната от пламъци. Емоция за цялата нация“, написа в „Туитър“ държавният глава, като добави, „като всички мои сънародници, съм нещастен да видя как част от нас изгаря тази вечер“ и изрази солидарност „с всички католици и французи“.

 

 

Макрон, който отмени своята политическа реч, за да проследи събитията, е на мястото на бедствието край Нотр Дам.

 

 

„Пожарът на Нотр Дам е катастрофа за Франция, но и за Испания и за Европа“, реагира премиерът на Испания Педро Санчес. „Пламъците поглъщат 850-годишна история, архитектура, живопис, скулптури. Трудно ще го забравим. Франция може да разчита на нас да възвърне величието на своето наследство“, казва още Санчес.

 

 

 

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел бе лаконична: „Нотр Сам е един символ на Франция и на нашата европейска култура“.

Американският президент Доналд Тръмп нарече пожара, който обхвана парижката катедрала Нотр Дам, „ужасен“ и предложи да бъдат изпратени пожарогасителни самолети, предава AFP.

 

 

„Толкова е ужасно да видя такъв голям пожар в катедралата Нотр Дам в Париж. Може би могат да бъдат използвани пожарогасителни самолети, за да го загасят. Трябва да се действа бързо!“ – написа Тръмп в „Туитър“.

 

 

 

Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа – катедралата „Нотр Дам“, гори.

 

 

Това е написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод пожара в катедралата Нотр Дам в Париж.

 

 

 

„Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство“, пише още премиерът Бойко Борисов.

 

Катедралата Нотр Дам в Париж, бижуто на европейската готика, от 1991 г. част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е изградена между 1163 и 1345 г., подсилена и украсена с барокови елементи през XVII век, мащабно обновена през XIX век, когато е издигната и стрелата, рухнала днес в пожара.

Близо 13 милиона туристи посещават Нотр Дам всяка година. Паметникът е един от символите на Париж и на Франция, намира се на остров Сите на р. Сена.

През 1804 г. в Нотр Дам е коронясан за император Наполеон Бонапарт, в нея е обявена за светица Жана д“Арк през 1909 г. Там Франция се прости и с президента Франсоа Митеран. Днешният пожар не е първият, нанесъл поражения на катедралата – огънят не подмина храма по време на кървавите и бурни събития на Парижката комуна през 1871 г.

Исторически е неразривно свързана с архитектурата, християнството и литературата, катедралата е с неизмерима символическа стойност за парижаните и за французите. От Нотр Дам тръгва едно от френските разклонения на поклонниците по Пътя към Сантяго де Компостела.

 

Канал 3, Нюз БГ, Епицентър

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024