Политика

Скандално! Кмет на ГЕРБ продава общинска земя на километър от София по 1,68 лв./ кв. м на… баща си

Скандално! Кмет на ГЕРБ продава общинска земя на километър от София по 1,68 лв./ кв. м на… баща си

dde6471c863b805e8de624ccd8c037a1_XL

 

 

 

Поредна съмнителна сделка с евтини имоти, този път в Божурище, където кмет е Горги Димов от ГЕРБ. 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лв. за квадратен метър, показа NOVA. Репортажът разказва за търг , при който терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата. Посредством пълномощни, една от фирмите спечелили имотите, се оказва, че се управлява от бащата на кмета на Божурище от ГЕРБ.

 

 

 

 Граждани от Божурище също усилено коментират цената на имотите. Тези 80 декара се продават за смешната сума от порядъка на 180 000 лева.

 

 

 

 

Като реална пазарна оценка на подобен имот е от порядъка на 4 милиона лева”, заявява Владимир Драгнев.

 

 

 

 

Земята е земеделска, но е част от планираната многофукционална зона на Божурище.

 

 

 

 

Отвсякъде е оградена с имоти в регулация на десеторно по-висока цена. Любопитният търг на 4-те терена е станал още в края на миналата година. Сигналът идва от човек, който е адвокат на потенциални купувачи, които изпуснали десет дневния срок за подаване на документи за търга.

 

 

 

 

 

„1,70 лв. на кв.м. е средната цена, а по пазарни оценки е около 7 евро на кв.м.

 

 

 

Бяха атрактивни тези имоти като цена. Именно това породи интересите на моя клиент към имотите”, коментира адвокатът Марин Пандов.

 

 

 

Според оферти за продажба в района от интернет сайтове, цената на подобни земеделски  земи варира между 7.50 и над 15 лв. на квадратен метър. При урегулирани терени достига и до 30 евро. Регулацията в 80-те декара според общински съветници би струвала 4 лв. на квадрат.

 

 

 

А това е официалната оценка на имотите, възложена от община Божурище. Правила я е фирмата на лицензирания оценител Любомир Цеков –  син на небезизвестната в средите Юлия Димитрова – Цекова от същата фирма – оценител на апетитни терени в София.

 

 

Тя е обвиняема по голямото дело за продажбата на части от Царските Конюшни –

 

 

 

за това, че е оценила над 7 декара земя в огромния имот с историческа стойност в центъра на столицата, на занижената сума от 658 870 лв.

За да стигне до стойността 1, 68 лв. на квадрат в оценката на 4-те общински терена в Божурище, фирмата на Цекови – майка и син, е използвала два метода.

 

 

 

 

Първият – стара наредба за оценяване на земеделски земи, която не се интересува от местоположението и перспективите на имота в бъдеще. Вторият метод е сравнение с пазарни оферти в района.

 

 

 

 

 

Цекови дават предимство на първия метод в сметките си, а с помощта на коефициенти силно намаляват пазарната цена по втория метод на оценката.  Противно на сумата от 1, 68 лв., обаче, възложената от ощетените оценка на друг сертифициран  независим оценител дава цена от 7 евро и 50 цента на квадрат, т.е. 15 лв. квадрата. Това прави близо 9 пъти повече от оценката на Цекови.

 

 

 

Основен метод на втория оценител е пазарът на сходни земи в района и перспективата за промяна в новата зона на Божурище. А ако терените влязат в регулация, цената би скочила за квадратен метър, пише във втората оценка.

 

Севда Йорданова

 

24novini.bg

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024