ОБЩЕСТВО

Учителка сама отглежда и възпитава 10 бедни деца

Учителка сама отглежда и възпитава 10 бедни деца

сама

 

 

 

29-годишната учителка Мариана Пенчева се превърна във втора майка за 10 деца от крайно бедни семейства, след като институцията, в която са били настанени, затваря врати през 2014 г.

 

 

 

 

Вече трета година с помощта на благодетели младата жена осигурява на част от учениците си дом, семеен уют и им дава шанс да растат щастливи и пълноценни хора. Освен че отглежда децата със собствени средства, тя ги възпитава, учи ги на добродетели и на приложни изкуства, развива тяхната артистичност и дарби, пише “24 часа”.

 

 

 

 

“След като завърших бакалавърската си степен, реших, че искам да се пробвам в учителската професия. Дълго време си търсих работа, защото не вземат хора без стаж. По случайност на 13 септември ме назначиха на работа в основно училище с пансион в дряновското село Гостилица, така че пръст има и съдбата”, разказва Мариана.

 

 

 

 

Започва като лектор, преподава история, английски и информационни технологии, за които също има квалификация. Прекарва възможно най-много време с децата, чиито родители са крайно бедни и са ги оставили на седмична грижа в институцията. Бързо се привързва към любопитните и жадни за знания ученици, води групи по танци и театрално майсторство.

 

 

 

 

“Учениците започнаха да се сменят, аз всяка година мислех, че ще си намеря работа на друго място, но не можех да се откажа от децата. Нямаше сила, която да ме отдели от тях”, признава педагожката.

 

 

 

 

Скоро обаче се предприема политика по оптимизиране на училищната мрежа и школото, в което има 50 ученици, е затворено. Децата са обречени да прекъснат с уроците, да се върнат в полусъборените домове на родителите си, да си търсят прехраната.

 

 

 

 

 

“Не исках да мисля за това как щяха да оцеляват тези деца, с които до вчера танцувахме, смяхме се, правихме театър. Не се живее лесно с ограбено детство, макар че се расте бързо. Не е редно, просто не е редно да оставиш деца с таланти и потенциал да се чувстват хора втора ръка”, мотивира решението си да ги прибере учителката.

 

 

 

 

 

Приятели, съпричастни с нейната кауза, дават безвъзмездно голям апартамент във Велико Търново. Ангажират се и близките на Мариана, насърчават я да вземе повече от питомците си. Така с младата учителка заживяват 10 деца. 5 момчета и 5 момичета, братовчеди от Габрово, на възраст от 9 до 16 години. Едно от момичетата обаче се налага да се прибере, за да се грижи за сестра си, която е с рядка форма на диабет. Раздялата е доста тежка.

 

 

 

“Ние не сме институция, център, асоциация или нещо такова. Ние сме семейство, един нов тип семейство. Със съгласието на майките им аз съм техен попечител и доброволно се грижа за тях. Уча ги на добрина и искам добрината да се предава”, обяснява Мариана.

 

 

 

 

Благодетели изпращат пари, храна, дрехи, учебници и помагала. Понякога погасяват сметките за ток, които достигат и до 800 лв. в зимните месеци. С останалото се справят някак с докторантската стипендия.

 

 

Източник: Кмета

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024