ОБЩЕСТВО

Хелзинкският комитет се разтревожи: В Габрово има расистко насилие срещу невинни хора

Хелзинкският комитет се разтревожи: В Габрово има расистко насилие срещу невинни хора

0000407637-article2

 

 

 

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от реакцията на властите на расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово. Това се казва в нарочно прессъобщение на претендиращата за правозащитна организация до медиите.

 

 

 

От организацията, ръководена от Красимир Кънев, изразяват сериозни притеснения за начина, по който властите се справят със случая.

 

 

 

 

Според тях организирани групи мъже с маски и качулки, участващи в протестите, са вандализирали няколко къщи в обособената ромска махала, въпреки присъствието на жандармерия и полиция.

 

 

 

 

„Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова.

 

 

 

 

Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло“ – твърдят от БХК.

 

 

 

От Комитета припомнят, че съгласно закона – расистките престъпления са насочени към всички представители на един етнос, дори те да не са непосредствени жертви на насилие. Този вид престъпления, твърдят от БХК, представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления.

 

 

 

 

Българският хелзинкски комитет призовава властите да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, да преследват и санкционират според изискванията всеки, който е нарушил закона – независимо от етноса му.

 

 

 

 

„Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход.

 

 

 

Призоваваме представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар.“ – завършва писмото на БХК.

 

Източник: Днес.БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024