Политика

Цялата Мара втасала, оправихме и трюфелите!..

Цялата Мара втасала, оправихме и трюфелите!..

 

57750796_2574359572593521_4529579571011387392_n

 

 

Няма 6-5! Сега ще оправим и трюфелите!

Най-накрая НС реши да се захване с най-наболелия проблем в обществото ни – уредбата на трюфелите!

//www.parliament.bg/bills/44/954-01-31.pdf

 

 

 

 

Първият по рода си в България проект на Закон за трюфелите внесоха във вторник в Народното събрание шестима членове на Обединени патриоти – Александър Сабинов, Красимир Богданов, Калин Поповски, Йордан Йорданов, Искрен Веселинов и Атанас Стоянов, съобщава „Правен свят“.

 

 

 
Според вносителите е належащо обществените отношения, свързани с търсенето и събирането на трюфел, да бъдат нормативно уредени, тъй като досегашната практика за вадене на гъбата „чрез мотики, големи лопати, дори и с рало, тотално унищожава естествените находища на трюфелите занапред“ и опустошава териториите, на които расте.

 

 

 
„Наред с това, към настоящия момент са на лице много факти за случаи в различни региони от страната, в които се намират естествени находища на трюфели, от които става ясно, че тези естествени находища, като природен ресурс се увреждат и фактически унищожават при търсене, вадене и събирането на трюфели. По този начин се лишава горският генетичен фонд на България и се намалява богатството му. Това не бива да се допуска повече!“, гласят мотивите към законопроекта.

 

 

 

Според шестимата патриоти, подходящият начин за търсене, събиране и вадене на трюфел е „чрез използване на дисциплинирано куче, обучено за целта, което посочва мястото, където се намира трюфел и там където то е започнало да рови,само около тази точка следва да се използва малка лопатка за вадене на трюфели“. Регламентира се още, че „събирането на трюфели се извършва свободно в горите и необработваемите терени, след издаване на разрешително“.

 

 

 

В проекта е предвиден и чл. 7, в който са описани дейностите, който ще бъдат забранени при събирането на гъбата. Такива са – търсенето и събирането на трюфели през тъмната част на денонощието и оставянето на незапълнени гнезда, отворени след събирането и изваждането.

 

 
Според вносителите, приемането на закона се налага и поради факта, че са налице чести битови конфликти, между лица, които „ползват правилния начин за вадене на трюфел с други групи от хора, които опустошават горските терени ползвайки други способи“, като намесата на органите, призвани да пазят гората, се оказва „символична и неефективна“.

 

 

Факти БГ

Политика

More in Политика

президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024