Политика

Чистката в ГЕРБ продължава: И Делян Добрев подава оставка като депутат заради имотите на родата

Чистката в ГЕРБ продължава: И Делян Добрев подава оставка като депутат заради имотите на родата

 

 

 

Делян Добрев подава оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание. Той е взел това решение след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов.

 

 

 

 

„С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля – не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени“, коментира Добрев.

 

 

 

 

Той аргументира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения.

 

 

 

 

 

Преди два дни сайтът „Биволъ“ обяви, че майката на депутата Делян Добрев, братовчедка му Росица Гаргова и кумът му Евгени Консулов (зам. кмет на Хасково) са пазарували ново строителство в София на цени от 270 евро на кв. м. 

 

 

 

 

 
Сделките са осъществени през 2016 – 2018 г. Всички изброени лица са част от т.нар. “Дриймтийм”, назован така от самия Добрев, след като Биволъ разкри, че в обръч от фирми край Гаргови и родителите на Добрев са отишли поне 100 милиона от обществени поръчки.
 

 

 

 

Имотният парад на хасковлии в София е открит от кумеца на Делян Добрев Евгени Консулов и съпругата му Кремена на 29.09.2016, когато те пазаруват “на изкоп” два апартамента на ул. Иван Сусанин в “Манастирски ливади”, където се строи нова жилищна сграда. Цените за тях са изключително изгодни – 41 115 лв. за апартамент от 73 кв. м. или по 288 евро на кв.м. и малко по-скъпо за апартамент от 56 кв.м. придобит за 315 евро на кв.м.
 

 

 

Само 288 евро на кв.м “на зелено” брои зам.-кметът по строителството на Хасково Евгени Консулов. Евгени Консулов е зам.-кмет по европейските и националните проекти и програми на община Хасково. Консулов е син на д-р Консулова, общинска съветничка от ГЕРБ. За него е известно, че е много близък с депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев. От 2006 до 2008 г. двамата са в УС на Сдружение „Агенция за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес“ регистрирано в Хасковския окръжен съд. Консулов и Добрев нямат преки роднински отношения, но Добрев се явява кум на Консулов, твърди „Биволъ“.
 

 

 

 

В същия ден изповядва сделка за имоти в същата сграда Даниел Гаргов, общински съветник от ГЕРБ и шеф на комисията по бюджет и финанси при местния парламент в Хасково. Той е съпруг на братовчедката на Добрев Росица Гаргова и съсобственик в “Еко Традекс Груп”. Според проучване на Медиапул, фирмата е в Топ 3 на санирането в България. В национален мащаб тя е спечелила обществени поръчки за над 100 милиона лева. Росица Гаргова пък е на ключовия пост директор на дирекция „Финансово-счетоводни дейности и бюджет“ в община Хасково, твърди изданието.

 

 
Даниел Гаргов удря джакпота, като купува огромен апартамент от 284,44 кв. м., още един по-малък 42 кв.м. и три гаража по 17 кв.м. за сумата от 201 900 лв. или средно по 273 евро на кв. м. Докато зетят на Добрев мощно строи и санира с обществени поръчки, родителите на депутата са строителен надзор на неговите обекти, показва разследване на Биволъ. Ето защо не е странно, че близките им бизнес отношения прерастват и в имотни такива.
 

 

 

 

 

В края на юни 2018 г. сградата е приключена и въведена в експлоатация. Към този момент скандалът “Кумгейт” е поотшумял. На Консулови явно им харесват имотите и те запазват гнезденцата си в София, като ги допълват с гараж през февруари 2019 г.
 

 

 

 

Но Даниел и Росица Гаргови не са доволни от придобивката си. Няколко дни преди първите обитатели да се нанесат в новопостроените си жилища, Гаргови продават апартаментите и гаражите на фирмата “Иконус”, която е еднолична собственост на майката на Делян Добрев – Златка Стойкова Добрева. Цената вече е двойна – 400 000 лв., без включено ДДС, но защо не? Все пак парите остават в семейството – братовчедите печалят 200 000 лв., а маман отчита фирмен разход.
 

 

 

 

Фирмата “Иконус” е основана от Делян Добрев през 2008 г. и през 2011 г. е прехвърлена на майка му Златка.
 

 

 

 

Гаргови и Добрева се споразумяват за изплащане на вноски. 40 000 лв. плюс цялото ДДС начална вноска и още 9 равни годишни вноски по 40 000 лв. Към момента втората вноска още не е платена. Като се отчете ръста на имотния пазар за следващите 8 години, сделката е изключително изгодна. В същия ден “Иконус” придобива и гараж в сградата, което е косвен знак, че трайно ще използва жилището.
 

 

 

 

 

От нотариалния акт, с който Биволъ разполага, става ясно, че данъчната оценка на имотите на майката на Делян Добрев е 387 000 лв. Реално обаче те могат да се закупят за същата цена, но в евро. Справка за други имоти, продадени от фирмата-строител в същата сграда през 2018 г. показва, че квадратен метър върви по около 1000 евро. Толкова е и средната цена на имотите в района на Манастирски ливади в момента, показват справки в сайтовете за продажби на недвижими имоти.
 

 

 

 

 

Знак, че цените за близките на Делян Добрев не са случайни е и фактът, че бившият депутат от ГЕРБ и настоящ енергиен шеф – Диан Червенкондев, също е напазарувал изключително изгодно апартаменти в същата сграда.

 

 

 

 
Червенкондев беше зам.-председател на парламентарната икономическа комисия в правителството “Борисов 1” и работеше в тясно взаимодействие с министъра на енергетиката Делян Добрев. През 2015 г. когато Делян Добрев беше председател на парламентарната комисия по енергетика той стана шеф на фонд “Сигурност на електроенергийната система”.
 

 

 

 

 

На 15.11.2018, след като сградата е въведена в експлоатация, дъщерята Славяна Дианова Червенкондева, едва навършила 20 години, си купува 40 кв. м. с гараж 13 кв. м. за 42 480 лв. или близо 400 евро на кв. м. В същия ден Диан и Стела Червенкондеви пазаруват апартамент 64 кв. м. и гараж 29 кв. м. за 98 315 лв. или близо 500 евро на кв.м. Реалната цена с акт. 16 в същата сграда е 1000 евро на кв.м.

 

 

 

 

 
Тези цени вече не са “на зелено” или “на изкоп”. За сравнение на 15.05.2018 г. друг клиент на същата фирма е броил 193 000 лв. за апартамент от 92 кв.м. – двойно повече от Червенкондеви и четворно повече от хасковския “Дриймтийм”, заключава „Биволъ“.

 

Епицентър, Биволъ

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024