Политика

Станишев: БСП е най-демократичната партия. ГЕРБ да не се радват, целта ни е да ги победим. Елена Йончева е…

Станишев: БСП е най-демократичната партия. ГЕРБ да не се радват, целта ни е да ги победим. Елена Йончева е…

листиbig_28_5

 

Бившият министър-председател Сергей Станишев коментира пред Нова телевизия актуалните теми от вчерашния Национален съвет на БСП, който го постави на пето място в листата за евроизборите.

„Никой не знаеше какво ще се случи вчера на заседанието. Преди него аз казах това, че ще е в услуга на ГЕРБ, защото знаех какво ще направи ГЕРБ и то не се забави. Още вчера г-н Борисов каза: „БСП е антиевропейска партия, изхвърлиха лидера на европейските социалисти“.

 

 

 

И това щеше да се използва в цялата кампания. Иначе станаха ясни няколко неща: Първо, Националният съвет каза, че чува гласа на партията, тъй като бяха направени месец и половина около 2000 събрания на основни организации, 300 конференции. Партията се произнесе, направиха подредба на листата – на първо място Елена, и след това много други кандидати. И гласът на хората имаше значение.

 

 

 

 

Националният съвет показа, че БСП е най-демократичната партия. Няма бламиране на лидера. Когато нещо се прави на инат, се получава отпор. В Националния съвет са хора зрели, с политическа отговорност и можехме да спестим това, което си причинихме близо един месец при подредбата на листата. Никога досега не е имало напрежение в БСП преди евроизбори“, каза Станишев в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

 

 

 

 

 

„Предварителна среща с Нинова не сме имали, това пролича и от факта, че първоначално ме нямаше в листата. Аз участвам в тази кампания не с амбицията на всяка цена да ставам евродепутат. Аз съм постигнал през живота си в политически план изключително много, почти никой няма такива постижения едновременно в национален и европейски мащаб.

 

 

 

За мен е важно, че партията ясно заяви своята европейска социалистическа привъзраност към нашето семейство и иска с общи усилия на социалистите в Европа да променим Европа, защото всички разбираме, че ЕС днес не е това, което искаме да видим. За България има много рискове в този нестабилен променящ се ЕС. Трябва да го променим към по-добро.

 

 

 

 

 

Първото нещо е да няма Европа на няколко скорости, защото това означава изтласкване на България в периферията. Това е въпрос на национален интерес. Европа на нациите означава силните да огъват слабите. Това видяхме с пакета „Макрон“. Да, ако не бях в евролистата на БСП, това щеше да затрудни работата ми като лидер на ПЕС, защото предстоят много важни преговори след евроизборите. Те ще се водят на две нива“, каза още той.

 

 

 

 

„Йончева беше искрена. Тя е спонтанен, искрен и честен човек. Когато казва нещо, тя го мисли. Благодарен съм й за подкрепата. Още на предишния избор тя подкрепи моето предложение за избор на първи и втори. Тогава това щеше да успокои партията. Политиците трябва да бъдат усмирени. Хората не ги интересуват вътрешните разправии на една партия. Хората искат да разберат какво можем да направим за тях. Елена със сигурност има какво да даде.

 

 

 

 

Всеки трябва да дава от себе си, за да сме един екип. Политиката не е въпрос на налагане на воля собствена, а на намиране на решения. На вчерашното заседание имаше много емоции. Всяко едно ръководство иска, не иска, носи отговорност. Аз приемам решението на Националния съвет. Не съм първи, не съм втори, пети съм, хората ще решат дали да вляза в европарламента. Листата е силна.

 

 

 

 

 

Имаме силен водач. Ние тръгваме да спечелим тези избори. Искам да кажа на ГЕРБ, които вчера се поздравяваха, че е малко рано да го правят. Имаме на второ и трето място двама млади социалисти – това е ясна индикация, че БСП е партия, която се обновява. Имаме Иво Христов, който е талантлив публицист. Той, приятелски ще му кажа, това което трябва да коригира, е да покаже повече ангажираност към БСП. Тогава хората ще го приемат като неразривна част от тази битка. Имам притеснението, че ако кампанията затъне в скандали и компромати, това ще доведе до всеобщо извращение и ниска избирателна активност и това ще помогне на ГЕРБ и ДПС. Аз ще заложа на това какво се случва в Европа, защото това има значение за нас.

 

 

 

 

 

Не съм съгласен с определението на ГЕРБ „шпионин-държавна сигурност“. Кои са такива при нас? Имаме силна визия за България в Европа, имаме силен манифест на ПЕС. БСП показа, че е демократична партия, че Националния съвет може да е коректив на лидерра. Всеки човек допуска грешки, а политиците – да не говорим. Аз съм допускал грешки и мен ме е коригирал Националния съвет“, обясни още бившият премиер.

 

 

 

В последните месеци все повече се говори за обтегнати отношения между лидера на БСП Корнелия Нинова и председателя на Партията на европейските социалисти  Станишев.

„Ще си говорим с г-жа Нинова, защото има кауза по-голяма от партията – да променим България, да променим Европа. Аз нямам проблем да си говоря с всеки. Между мен и Елена Йончева няма драма, имаше състезание. Затова и предложих нещо преди месец, което щеше да е най-разумно за всички – тя и аз да сме първи и втори в евролистата. Бе взето друго решение, заради което изгубихме много време и сега трябва да наваксваме“, каза той.

 

 

 

 

Станишев бе запитан от водещите дали Корнелия Нинова е подходяща за следващ премиер на България, а той отговори: „Аз нищо лошо не съм казал за Нинова. Всеки допуска своите грешки, надявам се да се поучи от тях. Това е въпрос на изпитание за всеки човек“.

 

 

 

 

Тук Виктор Николаев му каза, че не е отговорил конкретно на въпроса дали Нинова е подходяща за премиер, а Станишев на свой ред заяви: „Въпросът дали тя е подходяща за следващ премиер на България сега не е актуален.

 

 

 

 

Сега трябва да се концентрираме върху европейските избори. От тях зависи колко депутати ще има БСП и колко ГЕРБ. Целта ни е да имаме един глас повече от ГЕРБ, да сме първи. Може да не е един, може да са 50 000, дай Боже. Не отговарям на нещо, което не е актуално в момента. През 2017 г., когато спечелихме президентските избори, аз бях първият, който каза, че председателят на Националния съвет трябда да е кандидат премиер на България.

 

 

 

 

Ние не спечелихме онези избори, заради някои политически грешки, надявам се да сме извлекли поуки от тях. Имаше прекалена агресивност в нашето поведение, пренавиха се някои, много хора се уплашиха, излязохме като малко непредвидими. Това ще бъде актуален въпрос за следващите избори.

 

 

 

 

Казвам го в пълното си съзнание, защото аз съм бил в тази ситуация. През 2003 г. много дълго се колебаех като лидер на партията дали да съм кандидат за премиер. Казвам го искрено, не ми беше на всяка цена. Както и сега не ми е на всяка цена да бъда евродепутат. Аз мисля на първо място за интереса на БСП и това кое ще бъде полезно за страната“, заяви Станишев.

 

 

Нова тв, Петел

 

 

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024