Политика

Елена Йончева: АПИ крие нещо, за да не иска независима експертиза на пътищата

Елена Йончева: АПИ крие нещо, за да не иска независима експертиза на пътищата

6v4a6360
Какво крие АПИ, след като не желае да бъде извършена независима техническа експертиза на пътищата. Това попита говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева по време на пресконференция.

Йончева посочи, че вече четвърти месец правят отговора си.

 

 

 

„АПИ очевидно не желае да бъде извършена независима проверка на българските пътища. Още на 18 декември ние поискахме такова разрешение да се направи независима проверка на основните магистрали и пътища, строени през последните 5 години, защото такъв е периодът на устойчивост. Става дума за магистралите: „Тракия“, „Хемус“, „Струма“, „Марица“, пътя Видин – Кулата и Околовръстния път на София“, припомни говорителят на БСП.

 

 

 

 

Тя допълни, че на 15 март БСП са внесли второ писмо, на което са поискали конкретни 46 точки. „Поискахме цялата техническа документация, свързана с тези конкретни точки. Отново нямахме отговор. На 18 април тази година внесохме трето писмо. АПИ очевидно не желае да бъде извършена такава независима техническа експертиза“, заключи Йончева.

 

 

 

 

 

 

Елена Йончева каза още, че през януари месец са представени документи и са внесени в прокуратурата. Тя поясни, че от документите се вижда, че община Своге е поискала от АПИ проверка и ремонт на опасния участък, където са загинали 20 души. „Ние представихме този документ в прокуратурата.

 

 

 

 

„Още тогава казахме, че износващият пласт в този участък е с подменено съдържание“, заяви тя и поясни, че част от твърдите частици са били заменени с варовик. Водачът на листата на левицата обясни, че това на практика намалява себестойността на изразходваните материали, което от своя страна намалява сцеплението на пътя. „Ние считаме, че една независима проверка в европейска лаборатория би била от полза както за българските граждани, така и за самите строители“, заяви тя.

 

 

 

 

Йончева коментира, че днес строителите, по мнение на експерти, връщат около 40% от стойността на самия път към политиците, които ни управляват, за сметка на качеството на пътищата и за сметка на нашето здраве и нашия живот. „Смятам че една независима проверка е изключително важна, защото тя ще попречи в бъдеще да бъдат правени такива престъпления със здравето и живота на българите“, заключи Елена Йончева.

 

 

 

 Фрог нюз

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024